Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φορείς ηπατίτιδας μπορούν να εργάζονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Φορείς ηπατίτιδας μπορούν να εργάζονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής επισημαίνει το ζήτημα εφαρμογής του νόμου, ώστε να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση ως προς το δικαίωμα της εργασίας

Κανονικά μπορούν να απασχολούνται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οι φορείς Ηπατίτιδας Β και C, όπως επιβεβαιώνει και σχετική απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ που διαβεβαιώνει τη δυνατότητα αυτή και που οι Ηπατίτιδες Β και C δεν αναφέρονται σε σχετικό ΦΕΚ ευκρινώς ως προαπαιτούμενες εξετάσεις για έκδοση πιστοποιητικού υγείας, πολύ συχνά ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» απευθύνθηκε στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής (ΕΕΒ), αιτούμενος βοήθεια για την αποσαφήνιση του ισχύοντος νόμου, καθώς και τη θέση της Επιτροπής στο συγκεκριμένο θέμα.

Η απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής επιβεβαιώνει τη δυνατότητα απασχόλησης των φορέων Ηπατίτιδας C και Β σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης των ασθενών από την εργασία σε υπηρεσίες εστίασης.

Συγκεκριμένα η απάντηση αναφέρει επί λέξει:

«Η Επιτροπή εξέτασε το ζήτημα της υπαγωγής προσώπων που ζουν με ηπατίτιδα Β ή/και C στις προβλέψεις της ΥΑ Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/11.4.2012 του Υπουργού Υγείας. Με τις προβλέψεις αυτές, ρυθμίζεται γενικά η χρήση πιστοποιητικού υγείας για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, εφ’ όσον λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπεται η μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας, δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης των φορέων της ασθένειας από την απασχόληση σε υπηρεσίες εστίασης.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το ζήτημα εφαρμογής του νόμου, ώστε να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση ως προς το δικαίωμα της εργασίας, ανήκει κατ’ εξοχήν στην αρμοδιότητα οργάνων της Πολιτείας με αντικείμενο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων (Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.λπ.). Παρατηρεί, πάντως, ότι η ως άνω ΥΑ α) προβλέπει γενική υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού υγείας για οποιονδήποτε προτίθεται να απασχοληθεί σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξάρτητα από το αν είναι φορέας συγκεκριμένου νοσήματος ή όχι και β) δεν αποκλείει εκ προοιμίου φορείς λοιμωδών νοσημάτων ή πάσχοντες από άλλα νοσήματα από την απασχόληση σε τέτοια επιχείρηση».

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024