Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπερταμείο: Οι τέσσερις στόχοι του στρατηγικού σχεδίου 2018-2022

Υπερταμείο: Οι τέσσερις στόχοι του στρατηγικού σχεδίου 2018-2022

Η παραγωγή εσόδων για αποπληρωμή μέρους του χρέους και πραγματοποίηση επενδύσεων, η αξιοποίηση και η αύξηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας είναι εκ των βασικών επιδιώξεων του Υπερταμείου, όπως καταγράφονται στο στρατηγικό σχέδιο του για την περίοδο 2018-2022

Η παραγωγή εσόδων για αποπληρωμή μέρους του χρέους και πραγματοποίηση επενδύσεων, η διαμόρφωση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αξιοποίηση και την αύξηση της αξίας της συνολικής δημόσιας περιουσίας είναι μεταξύ των βασικών επιδιώξεων της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), του λεγόμενου Υπερταμείου, όπως καταγράφονται στο στρατηγικό σχέδιο του για την περίοδο 2018-2022.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πέρα από τις βασικές αρχές και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία γίνεται ειδική αναφορά και στην αύξηση της «δημόσιας αξίας», έννοια που συνδέεται με τη διασφάλιση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας από την όποια αξιοποίηση, της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Το πρώτο βήμα για την συντονισμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ ΑΕ για την περίοδο 2018-2022, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, αποτελεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του βασικού στόχου που έθεσε το ελληνικό Δημόσιο με την ίδρυση Εταιρείας: να συγκεντρωθούν κάτω από ενιαία στέγη, να αποτυπωθούν με πληρότητα και διαφάνεια, και να αξιοποιηθούν με συντονισμένο τρόπο τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία που περιλήφθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας.

«Στο κείμενο αυτό αναφέρονται οι αξίες και το όραμα του Μοναδικού Μετόχου της Εταιρείας που αφορούν τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, την αξιοκρατία, την αποτελεσματικότητα, την καινοτομία, τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, την κοινωνική λογοδοσία. Αναφέρονται όμως και συγκεκριμένες επιδιώξεις που αφορούν τις άμεσες θυγατρικές της Εταιρείας, καθώς και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε αυτή» προστίθεται.

Τι προβλέπεται για ΔΕΚΟ, ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ακίνητη περιουσία

Όσον αφορά στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, η ΕΕΣΥΠ καλείται να διαδραματίσει διττό ρόλο, αφενός να αποτελέσει θεματοφύλακα της ορθής διακυβέρνησής τους, αφετέρου να σχεδιάσει, σε συνεργασία με τις διοικήσεις τους, τον βέλτιστο τρόπο εκπλήρωσης του ειδικού σκοπού της καθεμίας, να βρει συνέργειες μεταξύ τους και να παράξει αξία μέσα από αυτές, καθώς και να διασφαλίσει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει:

Όσον αφορά στη δημόσια ακίνητη περιουσία, στόχος είναι να αποτυπωθεί με ακρίβεια, λαμβάνοντας υπόψη την παράλληλη προσπάθεια καταγραφής της από άλλους φορείς, όπως το Κτηματολόγιο, να αξιοποιηθεί με οργανωμένο τρόπο σεβόμενο το περιβάλλον και τις ανάγκες της κοινωνίας, και να ενταχθεί στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Όσον αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από την προσπάθεια ενίσχυσης των διαδικασιών διαφάνειας και λογοδοσίας, στόχος είναι να ενταχθεί η εφαρμογή του Επιχειρησιακού του Σχεδίου σε μια ευρύτερη λογική συνολικής αξιοποίησης ευκαιριών και δυνατοτήτων που προκύπτουν από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΕΕΣΥΠ.

Σημαντική το επόμενο διάστημα θα είναι η συμβολή του ΤΧΣ στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, με στόχο την αποκατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι 4 βασικές επιδιώξεις

Πάνω στους παραπάνω άξονες συντάχθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ, επιδιώκοντας, σύμφωνα με το υπουργείο:

1. Έσοδα/επαύξηση οικονομικής αξίας: Παραγωγή εσόδων για αποπληρωμή μέρους του χρέους και πραγματοποίηση επενδύσεων, διαμόρφωση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καλύτερη διαχείριση πόρων και επιδοτήσεων όπου απαιτείται κ.α.

2. Επαύξηση της δημόσιας αξίας: Η εισαγωγή της έννοιας της δημόσιας αξίας στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ είναι πολύ σημαντική, καθώς μέσω αυτής επιδιώκεται η διασφάλιση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας, η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η βελτιστοποίηση διαδικασιών και διαχείρισης πόρων και εντέλει η προώθηση επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης.

3. Βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών και εξωστρέφειας: Καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και ανταγωνιστικότητα, στρατηγικές συμμαχίες και συνέργειες, καινοτομία και εξωστρέφεια.

4. Θεσμικό πλαίσιο/διακυβέρνηση: Θεσμικό πλαίσιο που στηρίζεται στη χρήση βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνεια, πληροφόρηση και λογοδοσία και πλαίσιο αναφορών, αξιοκρατία και υπεύθυνη διοίκηση, προώθηση διαφορετικότητας σε θέσεις ευθύνης, κ.α.

Το υπουργείο Οικονομικών «βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ για την καλύτερη δυνατή εκπλήρωση των παραπάνω στόχων με αποκλειστικό μέλημα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος».

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024