Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοινά φάρμακα διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου

Κοινά φάρμακα διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου

Ωστόσο, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι σημαντικοί για τη θεραπεία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και έχουν καλό προφίλ ασφαλείας

Μια κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σχετίζονται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων χορηγούνται ευρέως για την καταστολή της παραγωγής των οξέων του στομάχου και σύμφωνα με την νέα μελέτη του Κολεγίου του Λονδίνου η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να αυξήσει έως και κατά 250% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου.

Οι κίνδυνοι σχετίζονται με το ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, φορέας του οποίου είναι πάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, αλλά ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων-φορέων διατρέχει κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο στομάχι.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα με διαρκή λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ατροφική γαστρίτιδα, που θεωρείται πρόδρομος του καρκίνου του στομάχου.

Αν και ο μηχανισμός είναι άγνωστος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εξαλείφοντας την λοίμωξη πριν τη λήψη PPIs ενδεχομένως να μειώνεται η προοπτική του καρκίνου.

Αλλά η νέα μελέτη αποφαίνεται ότι ίσως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι σημαντικοί για τη θεραπεία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και έχουν καλό προφίλ ασφαλείας», εξηγεί ο Ιαν Γουονγκ από το UCL. Και συμπληρώνει ότι «η άσκοπη μακροχρόνια χρήση θα πρέπει να αποφεύγεται».

Ο Δρ Γουονγκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από βάση δεδομένων υγεία κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, εντοπίζοντας 63.397 άτομα που είχαν πάρει τριπλή συνδυαστική θεραπεία για την εξάλειψη της λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Μόλις η λοίμωξη είχε εξαλειφθεί, τα άτομα ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 7,5 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων 3.271 συνέχισαν να παίρνουν PPIs (κατά μέσο όρο τρία χρόνια), ενώ 21.729 πήραν αναστολείς Η2.

Εκ των 63.397 που πήραν την τριπλή αγωγή αρχικά, 153 κατέληξαν να εκδηλώσουν καρκίνο του στομάχου, αλλά αυτοί που πήραν PPIs είχαν 2,44 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο, ενώ όσοι πήραν αναστολείς Η2 δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλέον, η μεγάλη συχνότητα χρήσης των PPIs και η μακροχρόνια χρήση τους φάνηκαν να αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο καρκίνου.

Η καθημερινή λήψη PPIs σχετίστηκε με 4,55 μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου και ο κίνδυνος γινόταν οκταπλάσιος αν τα φάρμακα λαμβάνονταν πάνω από τρία χρόνια.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι αιτία καρκίνου. Πάντως θεωρούν τα ευρήματα σημαντικά και θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024