Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνο ηπατικής νόσου συνεπάγεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Κίνδυνο ηπατικής νόσου συνεπάγεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης διατρέχουν κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας ανεξαρτήτως σωματικού βάρους

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα ανδρογόνα στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών και προκαλεί ακανόνιστη εμμηνορρυσία, μειωμένη γονιμότητα, ανδρικού τύπο τριχοφυΐα και ακμή. Πολλές γυναίκες που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο έχουν και υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων, λιγότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος είναι ένας ιατρικός όρος που περιλαμβάνει ηπατικές παθήσεις που προσβάλλουν άτομα που πίνουν ελάχιστο ή καθόλου αλκοόλ και είναι κύρια αιτία νοσηρότητας του ήπατος, παγκοσμίως. Τα βασικά συμπτώματά της είναι η αποθήκευση μεγάλης ποσότητας λίπους στα ηπατικά κύτταρα, χωρίς να είναι γνωστό γιατί συμβαίνει αυτό. Πάντως έχει σχετιστεί και με την παχυσαρκία.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπερμινγκχαμ ανακάλυψε ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι δύο έως τρεις φορές πιθανότερο να εκδηλώσουν μη αλκοολική λιπώδης ηπατοπάθεια, συγκριτικά με γυναίκες χωρίς το εν λόγω σύνδρομο. Και το βασικότερο, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης διέτρεχαν κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας ανεξαρτήτως σωματικού βάρους.

Το συμπέρασμα προέκυψε από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση στοιχείων επί του θέματος από τα ιατρικά αρχεία 63.000 γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και 120.000 γυναικών όμοιας ηλικίας, σωματικού βάρους χωρίς την πάθηση. Επίσης, αντλήθηκαν δεδομένα από δύο δείγματα μελετών με γυναίκες πάσχουσες από το σύνδρομο και άλλες που είχαν υψηλή τεστοστερόνη.

«Παρατηρήσαμε διπλάσια αύξηση του κινδύνου λιπώδους ηπατοπάθειας στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και περίσσεια ανδρικών ορμονών. Μελετώντας συγκεκριμένα τα επίπεδα της τεστοστερόνης, διαπιστώσαμε ότι τα υψηλά επίπεδα της αύξαναν σημαντικά τον κίνδυνο λιπώδους ηπατοπάθειας ακόμα κι αν οι γυναίκες είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος», εξηγεί ο Δρ Κρις Νιρανθαρακουμαρ.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024