Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαφορετική η εγκεφαλική κυτταρική ανάπτυξη στα άτομα με αυτισμό

Διαφορετική η εγκεφαλική κυτταρική ανάπτυξη στα άτομα με αυτισμό

Στα άτομα, όμως, με αυτισμό, ο αριθμός των νευρώνων ήταν ελαφρώς υψηλότερος από το φυσιολογικό στην παιδική ηλικία και μειωνόταν καθώς μεγάλωναν

Οι νευρώνες σε μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κοινωνική και συναισθηματική συμπεριφορά που φυσιολογικά αυξάνουν από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση, στα άτομα με αυτισμό δεν συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου MIND του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις παρατήρησαν ότι στα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είχαν πολλούς νευρώνες στο συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, στην αμυγδαλή, αλλά τους χάνουν καθώς μεγαλώνουν.

«Η αμυγδαλή είναι μια μοναδική εγκεφαλική δομή διότι αναπτύσσεται σημαντικά κατά την εφηβεία, για διάστημα μεγαλύτερο από άλλες περιοχές του εγκεφάλου, καθώς το άτομο ωριμάζει κοινωνικά και συναισθηματικά. Ο οποιαδήποτε παρεκτροπή από αυτό το φυσιολογικό πλαίσιο ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανθρώπινη συμπεριφορά», εξηγεί η Σύνθια Σουμαν, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους 52 ατόμων που είχαν αποβιώσει, περιλαμβανομένων και μερικών με αυτισμό. Η ηλικία τους κυμαινόταν από δύο έως 48 ετών.

Προς έκπληξη των ερευνητών ανακαλύφθηκε ότι ο αριθμός τω νευρώνων στην αμυγδαλή αυξανόταν πάνω από 30% από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση στα άτομα που είχαν εξελιχθεί φυσιολογικά.

Στα άτομα, όμως, με αυτισμό, ο αριθμός των νευρώνων ήταν ελαφρώς υψηλότερος από το φυσιολογικό στην παιδική ηλικία και μειωνόταν καθώς μεγάλωναν.

«Δεν γνωρίζουμε αν ύπαρξη πολλών νευρώνων στην αμυγδαλή κατά τα αρχικά στάδια της εκδήλωσης του αυτισμού σχετίζεται με την μετέπειτα απώλεια τους. Ίσως οι υπερβολικά πολλοί νευρώνες σε πρώιμο στάδιο να συντελούν στην εκδήλωση άγχους και προκλήσεων κατά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Αλλά, με την πάροδο του χρόνου, αυτή η διαρκής δραστηριότητα μπορεί να φθείρει το σύστημα και συντελεί σε απώλεια νευρώνων», λέει η Δρ Σουμαν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μαθαίνοντας πως οι νευρώνες στην αμυγδαλή αλλάζουν κατά την εφηβεία, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για νέες θεραπείες του αυτισμού και άλλων εγκεφαλικών παθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει τη δυσλειτουργία της αμυγδαλής με διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024