Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πνίγηκε από τη βροχή φέτος η χώρα

Πνίγηκε από τη βροχή φέτος η χώρα

Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει ότι φέτος, με εξαίρεση την Κρήτη, σημειώθηκε πλεόνασμα βροχής επισημαίνοντας ότι στο γεγονός συνέβαλαν και τα μεγάλα ύψη χιονιού

Πολύ υψηλά υδατικά αποθέματα καταγράφονται φέτος στη χώρα, σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα με αποκορύφωμα το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 και το λιώσιμο του χιονιού είχαν ως αποτέλεσμα να συλλεγούν σημαντικές ποσότητες νερού, τόσες ώστε η ΔΕΗ να κάνει λόγο για ανάγκη σημαντικής αύξησης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως ανακοίνωσε η επιχείρηση, τα υδατικά αποθέματα στους ταμιευτήρες της είναι αυξημένα κατά περίπου 22% έναντι των αποθεμάτων του μέσου όρου της τριετίας 2015 – 2017, καθώς βρίσκονται στα επίπεδα των 2.835 GWh από περίπου 2.316 GWh, και κατά 15% έναντι των στατιστικά μέγιστων αποδεκτών αποθεμάτων της περιόδου.

Από τα στοιχεία των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ προκύπτει ότι στις 14 Μαρτίου 2018 είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1,7 δισ. κυβικά μέτρα νερού έναντι περίπου 1,52 δισ. που υπήρχαν στους ταμιευτήρες πέρυσι την αντίστοιχη ημέρα.

Το φαινόμενο εξηγούν αναλυτικά οι μετεωρολόγοι. Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει ότι φέτος, με εξαίρεση την Κρήτη, σημειώθηκε πλεόνασμα βροχής επισημαίνοντας ότι στο γεγονός συνέβαλαν και τα μεγάλα ύψη χιονιού.

Από την πλευρά του ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος λέει στα «ΝΕΑ»: «Ολο τον χειμώνα, και ειδικά τους δύο προηγούμενους μήνες, σημειώθηκαν αρκετές βροχές στην ηπειρωτική χώρα. Τον Φεβρουάριο σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν ρεκόρ δεκαετίας ως προς τα ύψη βροχής. Αυτό συνέβη επειδή είχαμε συχνή διέλευση χαμηλών βαρομετρικών, αρκετούς νοτιάδες και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες – γι’ αυτό ήταν και ένας ήπιος σχετικά χειμώνας. Παράλληλα, είχαμε έντονες βροχές και χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα. Αυτού του είδους τα συστήματα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και επειδή οι ταμιευτήρες της ΔΕΗ βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα, έχουν δεχτεί μεγάλα ύψη βροχής. Αντιστοίχως, σε περιπτώσεις που έχουμε βόρειο ρεύμα, άρα χαμηλές θερμοκρασίες και περισσότερα χιόνια, τότε έχουμε μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στην Ανατολική Ελλάδα» σημειώνει. Ο Κώστας Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι «σε περιοχές της Ηπείρου ή στο Πήλιο είχαμε περισσότερα από 1.000 ή 1.200 mm ύψη βροχής. Σε κάποιες περιοχές ο καιρός ήταν πολύ βροχερός και σε ορισμένες από τους πιο βροχερούς της τελευταίας δεκαετίας. Η χιονοκάλυψη παραμένει χαμηλή σε σχέση με άλλες χρονιές, όμως στη γεωγραφική έκταση που καλύφθηκε από χιόνια καταγράφηκαν σημαντικά ύψη. Εξαίρεση σε όλα αυτά αποτέλεσαν η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και οι περιοχές της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας όπου εκδηλώθηκαν πολύ περιορισμένες βροχοπτώσεις. Ειδικά για την Κρήτη το φαινόμενο είναι ανησυχητικό», προσθέτει.

Το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2018 πολύ μεγάλα ύψη υετού. Οι μεγαλύτερες τιμές παρατηρήθηκαν στο Ανατολικό Πήλιο και στα ορεινά της Ηπείρου, με 1.457 mm στη Ζαγορά και 954 mm στα Θεοδώριανα Αρτας. Επίσης, εννέα μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου στην Ηπειρο, την Πελοπόννησο και το Αγιον Ορος κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των δύο μηνών περισσότερα από 600 mm, τιμή αρκετά υψηλότερη από τη μέση τιμή των τελευταίων 10 ετών.

Κάποια από τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: στον Ισθμό της Κορίνθου τον Φεβρουάριο του 2016 έπεσαν 3 mm βροχής, ενώ τον φετινό Φεβρουάριο περισσότερα από 133 mm. Στη Σκόπελο η φετινή βροχόπτωση υπερέβη σε ύψος τα 245 mm, όταν ο μέσος όρο της δεκαετίας για τον μήνα Φεβρουάριο στο νησί είναι τα 68 mm καταγράφοντας άνοδο κατά 360%.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024