Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε λόγοι για να ξεκινήσετε την κολύμβηση

Πέντε λόγοι για να ξεκινήσετε την κολύμβηση

Αποτελεί την ιδανική δραστηριότητα για όλες τις ηλικίες. Πρόκειται για αερόβια άσκηση που βελτιώνει την καρδιακή και πνευμονική λειτουργία, αυξάνει την μυϊκή μάζα και προσφέρει ευεξία.

Θεωρείται μία από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες μορφές άσκησης, καθώς γυμνάζει ταυτόχρονα ολόκληρο το σώμα ενώ  επιβαρύνει ελάχιστα τις αρθρώσεις.

Η κολύμβηση αποτελεί την ιδανική δραστηριότητα για όλες τις ηλικίες,  αφού αποτελεί μία αερόβια άσκηση, βελτιώνει την καρδιακή και πνευμονική λειτουργία, αυξάνει την μυϊκή μάζα και  προσφέρει ευεξία .

Πολλοί πιστεύουν ότι η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσει κάποιος συστηματικά την κολύμβηση είναι το καλοκαίρι. Πρόκειται για μία λανθασμένη αντίληψη, καθώς σε ολόκληρη της χώρα λειτουργούν δεκάδες κολυμβητήρια, δημοτικά και ιδιωτικά, τα οποία έχουν διαθέσιμες ώρες για το κοινό. Το αν θα επιλέξει κάποιος κλειστό ή ανοιχτό κολυμβητήριο, είναι θέμα προσωπικό. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πισίνες είναι θερμαινόμενες και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Πολλοί είναι μάλιστα, όσοι  θεωρούν ότι η κολύμβηση σε ανοιχτές πισίνες είναι ακόμη πιο ευεργετική για τον οργανισμό.  

Η προπονήτρια κολύμβησης και καθηγήτρια φυσικής αγωγής Αναστασία Λάιου αναλύει τους πέντε λόγους για τους οποίους πρέπει να ξεκινήσει κάποιος συστηματικά  την κολύμβηση, και αναφέρεται  σε όλα τα οφέλη που προσφέρει, τόσο στο σώμα όσο και στην υγεία γενικότερα.

  1. Οφέλη για το σώμα και την υγεία μας

Το κολύμπι είναι μια από τις καλύτερες αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρει ισορροπημένη μυϊκή ανάπτυξη και καλή φυσική κατάσταση. Είναι μια μορφή άσκησης που γυμνάζει τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς μυς, όπως η καρδιά. Η κολύμβηση αποτελεί μια αερόβια άσκηση, γυμνάζει την καρδιά και βοηθά στην σωστή κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Προσφέρει ευεξία, βελτιώνεται η καρδιακή και πνευμονική λειτουργία, μειώνεται η συχνότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης και  ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες.

  1. Αυξάνει την μυϊκή δύναμη και μυϊκή μάζα

Κατά την διάρκεια της κολύμβησης όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματος ενεργοποιούνται το ίδιο, σε σύγκριση με τα όργανα του γυμναστηρίου που κάθε ένα γυμνάζει συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα. Με την κολύμβηση αυξάνεται τόσο η μυϊκή δύναμη όσο και η μυϊκή μάζα λόγω της αντίστασης που εντοπίζεται μέσα στο νερό. Κάθε ασκούμενος μπορεί να αντιληφθεί ότι μια κίνηση μέσα στο νερό είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με την ίδια κίνηση στην ξηρά.

  1. Βοηθάει στο κάψιμο θερμίδων

Δεν είναι τυχαίο ότι η κολύμβηση αναφέρεται ως η ‘Βασίλισσα των σπορ’. Με την κολύμβηση μπορείς να κάψεις πολύ περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με άλλες μορφές άσκησης, αφού ο συνδυασμός μυϊκής ενδυνάμωσης και καρδιαγγειακής άσκησης είναι ιδανικός για το κάψιμο θερμίδων. Βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο το φύλο, η ηλικία και η σύσταση σώματος( ποσοστό λίπους).

4.Δεν έχει ηλικία

Η κολύμβηση ίσως είναι ένα από τα ελάχιστα αθλήματα που δεν έχουν όριο ηλικίας. Από ένα βρέφος μερικών ημερών μέχρι και έναν ενήλικα 100 χρονών η κολύμβηση αποτελεί ιδανική δραστηριότητα. Προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες σε όλους τους αθλούμενους ανεξάρτητα με την ηλικία. Η επαφή με το νερό είναι αναζωογονητική και ο κίνδυνος για τραυματισμούς είναι ελάχιστος, σε σχέση με άλλες δραστηριότητες.

  1. Ενδείκνυται για άτομα με τραυματισμούς

Είναι η κατάλληλη μορφή άσκησης για άτομα με τραυματισμούς και προβλήματα με το βάρος. Αρκετά συχνά, η κολύμβηση χρησιμοποιείται ως θεραπευτική μέθοδος αποκατάστασης από μυοσκελετικούς τραυματισμούς και κακώσεις.  Αυτό οφείλεται στις μαγικές ιδιότητες του νερού, μια εκ των οποίων είναι η άνωση. Λόγω της άνωσης, κατά την διάρκεια της άσκησης μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιβάρυνση στις αρθρώσεις, στους συνδέσμους, ενώ, παράλληλα, αυξάνεται το εύρος κίνησης της άρθρωσης. Μέσα στο νερό το βάρος στα άκρα μειώνεται και δεν υπάρχουν κραδασμοί στο σώμα και στις αρθρώσεις.

Συμβουλές για το ξεκίνημα

Στα πρώτα μαθήματα κολύμβησης, είναι απαραίτητη η παρουσία προπονητή ώστε η επαφή με το νερό να γίνει σωστά και να μπουν γερές βάσεις.

 Ένας προπονητής άλλωστε, σύμφωνα και με την Αναστασία Λάιου, θα βοηθήσει να μάθουμε  σωστά την βασική τεχνική των στυλ, να αποφύγουμε  τις απαγορευμένες κινήσεις που μπορεί να μας προκαλέσουν τραυματισμούς, αλλά και να μας δείξει  τον τρόπο με τον οποίο δε θα κουραστούμε  τόσο εύκολα όσο  αν  μαθαίναμε  κολύμπι μόνοι μας.

Και για όσους όμως, έχουν ήδη μία εμπειρία από την κολύμβηση, ο προπονητής είναι απαραίτητος  ώστε να βελτιώσουν την τεχνική και τον τρόπο που κολυμπάνε, να μάθουν πως να αυξήσουν την αντοχή τους αλλά και πως να ακολουθήσουν  ένα δομημένο πρόγραμμα προπόνησης.

Καλό  θα ήταν, όσοι αποφασίσουν να ξεκινήσουν να κολυμπούν σε κάποιες από τις πισίνες της χώρας, να προπονούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε να γίνονται εμφανή στο σώμα και στον οργανισμό μας τα οφέλη από την κολύμβηση. Η διάρκεια των προπονήσεων, μπορεί να μην ξεπερνά στην αρχή τη μισή ώρα. Σταδιακά μπορεί να αυξάνεται ο χρόνος και τα μέτρα που καλύπτουν.


Καύση θερμίδων

Εάν θέλουμε να υπολογίσουμε τη θερμιδική δαπάνη κατά τη διάρκεια της κολύμβησης και στα τέσσερα στυλ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους παρακάτω τύπους:

– Ελεύθερο έντονα 0,166 kcal/min/kg

– Ελεύθερο χαλαρά 0,133 kcal/min/kg

Ύπτιο 0,133 kcal/min/kg

Πρόσθιο 0,166 kcal/min/kg

-Πεταλούδα 0,183 kcal/min/kg

Για παράδειγμα: Κολυμβητής 80kg, κολυμπά 30 λεπτά ελεύθερο έντονα

Καταναλώνει: 0,166(θερμίδες)x30(λεπτά)x80(κιλά)= 398.4 kcal

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024