Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζανακόπουλος: Να ξεκαθαρίσει άμεσα η Τουρκία γιατί κρατούνται οι δύο στρατιωτικοί

Τζανακόπουλος: Να ξεκαθαρίσει άμεσα η Τουρκία γιατί κρατούνται οι δύο στρατιωτικοί

«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα. Για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργίας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και σε μια σχέση καλής γειτονίας με τους Τούρκους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος.

«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση.»

» Για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργίας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και σε μια σχέση καλής γειτονίας με τους Τούρκους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερθείς στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δουλεύει προς την κατεύθυνση να λυθεί το ζήτημα το συντομοτερο δυνατόν, ακόμα και μέχρι το Πάσχα.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του υπουργού ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος από την Αρμενία είπε πως το 1821 η Οθωμανική Αυτοκρατορία ηττήθηκε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων, «όταν η Τουρκία με δηλώσεις αξιωματούχων της προκαλεί διαρκώς, όταν παλαιότερα αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λοζάνης, όταν καθημερινά προβαίνει σε δηλώσεις και ρητορικές εξάρσεις οι οποίες πυροδοτούν εντάσεις, ενίοτε κάποιες σκληρές απαντήσεις μπορεί να είναι θεμιτές ή εύλογες. Η γνώμη μου είναι αυτό που πρέπει να συνεχίσει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη ευρύτερη περιοχή».

Επανέλαβε δε -κληθείς να σχολιάσει σχετική αναφορά του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνου Κατσίκη- ότι δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα.

Δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα η ανταλλαγή ή κάτι ανάλογο πλην όμως, πρόσθεσε, «αλίμονο αν καταργούσαμε τη δυνατότητα των βουλευτών να καταθέσουν τη γνώμη τους».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει κάνει στροφή όξυνσης, γεγονός που, όπως εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος, δεν σχετίζεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά σχετίζεται με τα προβλήματα στα δικά της σύνορα και με αιχμή το Κουρδικό.

Πρόσθεσε όμως, ότι παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα πιέζει, αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας καθώς αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος ολόκληρης της περιοχής. Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να επανέλθει στη λογική της καλής γειτονίας.

Ικανοποίηση για τη στάση της ΕΕ

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα και τόνισε πως «είναι σαφής η ομόθυμη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ και είναι επίσης αποφασιστικό το μήνυμα ότι αυτές οι προκλήσεις οφείλουν άμεσα να τερματιστούν».

Για τη στάση Πούτιν

Ερωτηθείς για το εάν στην επικείμενη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να τεθεί -από τον Βλαντίμιρ Πούτιν- το ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη, είπε πως αυτό αφορά τον Ρώσο Πρόεδρο.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη συμφωνία για το προσφυγικό

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, επεσήμανε πως η τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας είναι αναγκαία για να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ σημείωσε ότι «παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την «κοινή δήλωση» με την Ε.Ε για το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία και παράλληλα προετοιμάζεται και παρακολουθεί στενά τις προσφυγικές ροές. Όπως πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος η εμπειρία δείχνει πως όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν οι ροές αυξάνονται και υπό αυτό το πρισμα αναλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες που χρειάζονται και παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την αποσυμφόρηση των νησιών όσο και της διατήρησης της συνολικής κατάστασης σε ανεκτά επίπεδα.

Την ίδια ώρα πάντως ο κ. Τζανακόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης και όξυνσης των σχέσεων της με την Ε.Ε.

Πιστοί στην εθνική γραμμή για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή όπως χαράχθηκε εδώ και δεκαετίες, υποστήριξε. Κατηγόρησε για ανευθυνότητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υποστηρίζει ότι δεν θα ψηφίσει μια λύση. «Είναι θέση αρχής ή το αξιοποιεί για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας;», αναρωτήθηκε και κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ, που δεν δέχτηκε να δει τον Νίκο Κοτζιά.

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024