Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το βασίλειο της κουτοπονηριάς

Το βασίλειο της κουτοπονηριάς

Σήμερα θα βγει επιτέλους η απόφαση του αθλητικού δικαστή Καποδίστρια για τα όσα έγιναν στο περίφημο ματς ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, που διακόπηκε στις 11 Μαρτίου. Έγραψα «θα βγει». Ζητώ συγγνώμη. Θα ανακοινωθεί. Έχει βγει εδώ και μέρες - ο Καποδίστριας είναι επιμελής και δεν έχει καθυστερήσει να τη βγάλει.

Σήμερα θα βγει επιτέλους η απόφαση του αθλητικού δικαστή Καποδίστρια για τα όσα έγιναν στο περίφημο ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, που διακόπηκε στις 11 Μαρτίου. Εγραψα «θα βγει». Ζητώ συγγνώμη. Θα ανακοινωθεί. Εχει βγει εδώ και μέρες – ο Καποδίστριας είναι επιμελής και δεν έχει καθυστερήσει να τη βγάλει. Από όσα δύναμαι να γνωρίζω είναι βαριά για τον ΠΑΟΚ, που χάνει το ματς με την ΑΕΚ, τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών και θα παίξει χωρίς θεατές στο γήπεδό του σε αρκετά ματς. Είναι επίσης καταδικαστική για τον Ιβάν Σαββίδη και τον Λούμπος Μίχελ, που τιμωρούνται βαρύτατα. Θα ακολουθήσει έφεση από τη μεριά του ΠΑΟΚ – νομίζω ότι και στη Θεσσαλονίκη γνωρίζουν την απόφαση.

FIFA

Γιατί μια απόφαση που όλοι γνωρίζουν δεν ανακοινώνεται; Γιατί έγινε παρασκηνιακά μια χάρη στην κυβέρνηση, οι άνθρωποι της οποίας φοβήθηκαν μη γίνουν επεισόδια από οπαδούς του ΠΑΟΚ στο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο μίλησε ο Πρωθυπουργός – σας το έγραφα και χθες. Η μη έκδοσή της έχει εξοργίσει τη FIFA. Γιατί δεν πίεσε η ΕΠΟ να ανακοινωθεί η απόφαση ενώ αυτό το γνωρίζει; Δεν πίεσε γιατί είναι το βασίλειο της κουτοπονηριάς. Για τις κουτοπονηριές της απειλεί να τη διώξει η FIFA από τους κόλπους της. Κι όχι γιατί δεν διοικεί.

Παράδειγμα

Θέλω να σας φέρω ένα παράδειγμα κουτοπονηριάς. Πριν από λίγες μέρες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ζήτησε από την ομοσπονδία και τη Σούπερ Λίγκα να του καταθέσουν προτάσεις τροποποίησης των κανονισμών για την ποιοτική αναβάθμιση του πρωταθλήματος. Η ΕΠΟ έπρεπε να του απαντήσει πως οι κανονισμοί είναι δική της δουλειά, και ότι μόνο στο Πακιστάν και στην Ουγκάντα οι ομοσπονδίες δίνουν στους υπουργούς το δικαίωμα να παίζουν με τα καταστατικά τους, αλλά αυτό θα το απαντούσε μια κανονική ομοσπονδία – όχι η ΕΠΟ. Του απάντησε ως «δούλα και κυρά». Η απόλυτη κουτοπονηριά είναι η πρότασή της για την τιμωρία όσων κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις: ως γνωστόν οι δηλώσεις ενδιαφέρουν τον Βασιλειάδη περισσότερο από τα κουμπούρια π.χ.

Τιμωρία

Για τις δηλώσεις των παραγόντων υπάρχει σαφέστατη πρόβλεψη στον ΚΑΠ: όποιος περνάει τα όρια τιμωρείται κι αυτός και η ομάδα του – η τιμωρία φτάνει μέχρι και αφαίρεση βαθμών. Πώς όμως να τιμωρήσεις τον Γιώργακη τον Σαββίδη π.χ.; Δεν είναι εύκολο. Ετσι ο κανονισμός έπεσε σε αχρηστία, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, όταν παράγοντες δήλωναν ατιμώρητοι ότι θα κρεμάσουν διαιτητές από κασκόλ, ότι θα βάλουν προέδρους να σφυρίζουν στα τρένα κ.τλ. Ο Βασιλειάδης, που ανησυχεί για το πρωτάθλημα περισσότερο από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Βαγγέλη Γραμμένο, ζήτησε να αναλάβει την τιμωρία του συγκεκριμένου παραπτώματος ο αθλητικός δικαστής – σήμερα δίωξη και τιμωρία μπορεί να γίνει μόνο από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Η ΕΠΟ, όμως, έχει μια ακόμα καλύτερη ιδέα: να γίνει μια Επιτροπή που να κρίνει τις δηλώσεις! Δεν κάνω πλάκα.

Αξιολόγηση

Στο έγγραφο που έστειλε ο Γραμμένος στον Βασιλειάδη προτείνεται η σύσταση μιας πενταμελούς επιτροπής για την αξιολόγηση, λέει, των δηλώσεων! Τα μέλη της Επιτροπής θα συσκέπτονται μια φορά την εβδομάδα (ελπίζω επ’ αμοιβή…) για να αποφασίζουν αν είναι εμπρηστική δήλωση ο χαρακτηρισμός «Γκέμπελς», με τον οποίο αποκάλεσε ο υιός Σαββίδης τον διευθυντή Επικοινωνίας της ΑΕΚ Ανδρέα Δημάτο κι αν είναι δόκιμος όρος το «ρουφιανάκι», λέξη που ο Κώστας Καραπαπάς χρησιμοποίησε περιγράφοντας τη δουλειά του Μάκη Γκαγκάτση στον ΠΑΟΚ. Αν η Επιτροπή κρίνει ότι αυτά (και άλλα χειρότερα…) είναι εμπρηστικά, θα τα στέλνει στον αθλητικό δικαστή – αν όχι, όσοι τα εκστομίζουν θα απαλλάσσονται.

Βρίζοντας

Θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια επιτροπή θα την αποτελούσαν γλωσσολόγοι, που να κρίνουν το επίπεδο της γλώσσας ή χιουμορίστες, αφού η πρόταση είναι για γέλια. Αντί για τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, στην Επιτροπή προτείνεται να μπουν ο πρόεδρος και ο εκτελεστικός γραμματέας της ΕΠΟ, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Λίγκας κι ένα ανεξάρτητο μέλος (έτσι ακριβώς το γράφουν!) που θα διαλέξει ο Γραμμένος. Ελπίζω το κριτήριο για την επιλογή του μέλους να είναι η αθυροστομία του. Σε μια τέτοια επιτροπή χρειάζεται σίγουρα κάποιος που να έχει βρίσει πολύ στη ζωή του. Ο Αχιλλέας Μπέος π.χ. θα ήταν εξαιρετικός, αν δεν είχε ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

SMS

Η FIFA, τα γραψα χθες, θα καλέσει τον Γραμμένο εντός του Απριλίου για να του εξηγήσει γιατί χάρη στις ενέργειες της ομοσπονδίας του, το ελληνικό ποδόσφαιρο πάει για αποκλεισμό από το σύνολο των διεθνών διοργανώσεων. Μου λένε ότι στη συνάντησή του με τον επιτηρητή Χούμπελ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ του παρουσίασε και τις προτάσεις που έκανε στον Βασιλειάδη. Ελπίζω να μην το έκανε. Γιατί αν μάθει η FIFA ότι προτείνει τη δημιουργία μιας τέτοιας επιτροπής, θα του απαντήσει ότι μαζί του χάνει τον χρόνο της…

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024