Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η διπλωματία παίζει μπάλα

Η διπλωματία παίζει μπάλα

Τελευταία «κρούσματα», Αυστραλία και Ισλανδία, που ακολουθούν το παράδειγμα της Βρετανίας.

Σύγχυση για την πιθανότητα να μποϊκοτάρει η Αυστραλία το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας προκάλεσαν δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.

Στο περιθώριο της ενημέρωσης για την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Αυστραλία στο πλαίσιο των συντονισμένων αντιποίνων που λαμβάνει η Δύση για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, η Μπίσοπ δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά μέτρα ακόμα που μπορούμε να λάβουμε. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα απ’ αυτά».

Λίγο αργότερα η υπουργός Εξωτερικών επανήλθε μέσω Τwitter λέγοντας πως δεν εννοούσε ότι η Αυστραλία εξετάζει την πιθανότητα να μποϊκοτάρει τη διοργάνωση.

«Η αυστραλιανή ομοσπονδία σέβεται την ευθύνη της κυβέρνησης να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις διπλωματικές και διεθνείς σχέσεις», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Η Αυστραλία πιθανότατα θα ακολουθήσει τον δρόμο της Βρετανίας και δεν θα εκπροσωπηθεί από κυβερνητικά στελέχη της και άλλους επισήμους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ανάλογη στάση θα κρατήσει και η Ισλανδία, όπως ανακοίνωσε χθες η μικρότερη σε πληθυσμό χώρα που θα συμμετάσχει στη διοργάνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να μποϊκοτάρει η αγγλική ομάδα το Μουντιάλ γιατί «έτσι κι αλλιώς είναι μία απόφαση που αφορά την ίδια την αγγλική ομοσπονδία». Ωστόσο, το θέμα των Αγγλων είναι πιο περίπλοκο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων βίας από τους φιλάθλους τους, πολλοί εκ των οποίων θα ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Ταξιδιωτική οδηγία

Ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας στη Βρετανία Μαρκ Ρόμπερτς δήλωσε στο BBC πως αποδείχτηκε χαμένος χρόνος η συνεργασία με τους Ρώσους για τον τρόπο αστυνόμευσης των άγγλων φιλάθλων μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν στο Αμστερνταμ.

«Οταν προσπαθούμε να τους πείσουμε πως η πλειονότητα των φιλάθλων δεν προκαλούν προβλήματα, σκηνές σαν αυτές το Σαββατοκύριακο μας κάνουν τη ζωή δυσκολότερη. Ανησυχώ πως όλες οι προσπάθειες που κάναμε για να βοηθήσουμε τις ρωσικές Αρχές να κατανοήσουν τη δυσκολία της δυναμικής των άγγλων οπαδών ήταν χαμένος χρόνος», υπογράμμισε ο Ρόμπερτς.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η πολιτική ένταση στις σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία θα έχει αντίκτυπο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι βρετανικές Αρχές έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στη Ρωσία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, μήνες κατά τους οποίους θα διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μεταξύ άλλων τους συμβουλεύουν να αποφεύγουν τις διαμαρτυρίες και τον σχολιασμό των πολιτικών εξελίξεων σε δημόσιους χώρους ενόσω θα βρίσκονται στη Ρωσία.

Οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει πολλούς Αγγλους που σκόπευαν να ταξιδέψουν στη Ρωσία για το Μουντιάλ και προς το παρόν έχουν πουληθεί μόλις 2.000 εισιτήρια για τα μας των Τριών Λιονταριών, αριθμός που θεωρείται εξαιρετικά μικρός.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024