Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ESM: Εγκρίθηκε η δόση, εκταμιεύονται τα 5,7 δισ. ευρώ

ESM: Εγκρίθηκε η δόση, εκταμιεύονται τα 5,7 δισ. ευρώ

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ έδωσε o ESM την Τρίτη. Εξ αυτών, τα 5,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα, ενώ το υπόλοιπο ποσό συνδέεται με την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και την ομαλή πορεία των πλειστηριασμών. Επίσης, επικυρώθηκε και η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης του ESM ώστε να περιληφθούν και οι όροι που θα συνδέονται με το «Yπερταμείο». Για αναγνώριση της σκληρής δουλειάς από την Ελλάδα μιλά ο Ρέγκλινγκ.

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ESM την Τρίτη. Εξ αυτών, τα 5,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα, ενώ το υπόλοιπο ποσό συνδέεται με την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και την ομαλή πορεία των πλειστηριασμών. Επίσης, επικυρώθηκε και η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης του ESM ώστε να περιληφθούν και οι όροι που θα συνδέονται με το «Yπερταμείο».

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο σημειώνει ότι η απόφαση ακολουθεί την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και την έγκριση που συμπληρωματικού MoU. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την πληρωμή χρέους, ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας.

Άμεσα η διάθεση των 5,7 δισ., υπό όρους το 1 δισ.

Ειδικότερα, η έγκριση οδηγεί στην άμεση εκταμίευση ποσού 5,7 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να πληρωθεί αύριο, Τετάρτη.

Από τα 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, τα 1,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του «ταμειακού μαξιλαριού» για τη μετά το Μνημόνιο εποχή και τα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Η δεύτερη υπόδόση ύψους 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί μετά την 1η Μαΐου, μόνον υπό την προϋπόθεση πως ενδιάμεσα η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μειώσει επαρκώς τις καθυστερούμενες πληρωμές της προς τον ιδιωτικό τομέα και θα έχει συνεχίσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η εν λόγω εκταμίευση υπόκειται σε νέα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM.

Αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης

Στη σημερινή συνεδρίαση επικυρώθηκε και η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης του ESM ούτως ώστε να περιληφθούν και όλοι οι όροι που θα συνδέονται με το «Yπερταμείο» αποκρατικοποιήσεων και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει τα επόμενα χρόνια αναφορικά με τη διασφάλιση των εσόδων που θα έχει και θα οδεύουν κατά το ήμισυ στην αποπληρωμή του χρέους.

Ρέγκλινγκ: Αναγνωρίζεται η σκληρή δουλειά

«Η σημερινή απόφαση αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά που έγινε από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την ολοκλήρωση εκτεταμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Περιλαμβάνουν σημαντικες δράσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, τη συλλογή δημοσίων εσόδων, τη φορολογική πολιτική και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, πρόσθεσε «έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά επιτυχημένης εξόδου από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση».

Μετά την σημερινή έγκριση της εκταμιεύεσης των 5,7 δισ. ευρώ, η χρηματοδοτική στήριξη από τον ESM φτάνει τα 45,9 δισ. ευρώ από το σύνολο του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ (απομένουν δηλαδή 40,1 δισ. ευρώ). Από κοινού με τον EFSF έχουν διατεθεί συνολικά 187,77 δισ. ευρώ στη χώρα, μετατρέποντας τα δύο Ταμεία στον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

Σεντένο: Αυτά είναι καλά νέα

Την έγκριση της τέταρτης δόσης χαιρέτισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο με ανάρτησή του στο twitter.

«Καλοσωρίζω την απόφαση του ESM για έγκριση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων θα εισέλθουν στην ελληνική οικονομία και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας. Αυτά είναι καλά νέα» ανέφερε ο Μ. Σεντένο.

Μοσκοβισί: Ένα ακόμη βήμα στην πορεία της ανάκαμψης

Την απόφαση του ESM για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα χαιρέτισε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μέσω Twitter.

«Μετά τη θετική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ πραγματοποιείται σήμερα», αναφέρει ο Π. Μοσκοβίσι, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ένα ακόμα βήμα στο δρόμο για την ανάκαμψη».

in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024