Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρδαρός: Σύντομα σε λειτουργία δύο νέες ΤOΜΥ στη Θεσσαλονίκη

Βαρδαρός: Σύντομα σε λειτουργία δύο νέες ΤOΜΥ στη Θεσσαλονίκη

Στο τελικό στάδιο της υλοποίησης δύο νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), στον δήμο Παύλου Μελά, ενώ στην ανατολική Θεσσαλονίκη φαίνεται πως βαίνει προς λύση το πρόβλημα για την εξεύρεση χώρων που θα φιλοξενήσουν αρχικά δύο δομές ΤοΜΥ στην περιοχή της Τούμπας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό.

Στο τελικό στάδιο της υλοποίησης δύο νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), στον δήμο Παύλου Μελά, ενώ στην ανατολική Θεσσαλονίκη φαίνεται πως βαίνει προς λύση το πρόβλημα για την εξεύρεση χώρων που θα φιλοξενήσουν αρχικά δύο δομές ΤοΜΥ στην περιοχή της Τούμπας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό.

Ο ίδιος μάλιστα προβλέπει ότι μέχρι το Μάιο θα έχουν τεθεί σε λειτουργία 100 ΤΟΜΥ, πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, εντός του Απριλίου αναμένεται και η επαναπροκήρυξη για το ιατρικό προσωπικό που θα στελεχώσει τις νέες δομές.

Ο κ. Βαρδαρός επισκέφτηκε σήμερα τρεις νεοσύστατες δομές ΤΟΜΥ, στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Ευκαρπία, στην Πολίχνη και στην Σταυρούπολη, όπου συνομίλησε με το προσωπικό για τις πρώτες μέρες λειτουργίας τους, τα προβλήματα, αλλά και για τον προγραμματισμό των δράσεών τους προς την τοπική κοινωνία.

«Στη δυτική Θεσσαλονίκη συνεχίζουμε καθώς έχουμε και δύο νέες δομές που είναι σε φάση τελικής υλοποίησης και αναμένεται η λειτουργία τους σύντομα, πάλι στο δήμο Παύλου Μελά, όπου υπήρχε η μεγαλύτερη ανάγκη και καλώς δόθηκε το βάρος εδώ. Οι ΤοΜΥ αναπτύσσονται με καλούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα, έχουμε φτάσει σήμερα τις 44 δομές, και μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα αγγίξουμε το πρώτο ορόσημο που βάλαμε ως στόχο, να φτάσουν τις 100 δομές μέχρι τον Μάιο. Και δεν σταματάμε εδώ», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Βαρδαρός.

Ήδη, στην δυτική Θεσσαλονίκη, λειτουργούν οι τρεις πρώτες δομές, στην Νικόπολη, στον Εύοσμο και στους Αμπελόκηπους, ωστόσο, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, δεν έχει αναπτυχθεί προς το παρόν κάποια δομή, εξαιτίας προβλημάτων στην εξεύρεση χώρων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, σύντομα θα λυθεί το ζήτημα, καθώς έχουν εντοπιστεί κάποιοι χώροι με την συνδρομή του Χαρίσειου Γηροκομείου, ενώ γίνεται και αναζήτηση χώρων προς μίσθωση. «Σύντομα θα έχουμε αντίστοιχες δομές και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον δύο αρχικά στην περιοχή της Τούμπας. Έχουν βρεθεί κάποιοι χώροι», διαβεβαίωσε ο κ. Βαρδαρός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη ανταπόκριση από τον κόσμο, που ήδη χρησιμοποιεί τις ΤΟΜΥ, είναι θετική, ενώ τελικός στόχος είναι η ενεργοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, μέσα από την εγγραφή στις ΤοΜΥ, του συνόλου του πληθυσμού. «Μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο φροντίδας και προσέγγισης, που είναι και δικός μας στόχος, δηλαδή να έχουμε δομές πιο φιλικές στον πολίτη, που θα είναι ορατές σε τοπικό επίπεδο μέσα και από τις δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας. Ηδη στις τρεις δομές στον Εύοσμο, στους Αμπελόκηπους και στη Νικόπολη τρέχει αυτή την εβδομάδα ένα πρόγραμμα για την διατροφή στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.

Η στελέχωση σε προσωπικό σε κάθε ΤΟΜΥ, περιλαμβάνει τέσσερις οικογενειακούς γιατρούς, έναν παιδίατρο, δύο νοσηλευτές, δύο επισκέπτες υγείας, έναν κοινωνικό λειτουργό και δύο άτομα διοικητικό προσωπικό, ενώ οι δομές λειτουργούν σε διευρυμένο ωράριο, από το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ. Διαφοροποίηση υπάρχει στις δράσεις που αφορούν την πρόληψη, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής, στο πλαίσιο ενός κεντρικού μοντέλου που σχεδιάζεται από το υπουργείο Υγείας.

Μετά το Πάσχα, αναμένεται να ξεκινήσει και η ενημερωτική καμπάνια προς τον πληθυσμό για τον τρόπο λειτουργίας και εγγραφής στις κατά τόπους ΤοΜΥ.

Σημειώνεται, πως οι εξετάσεις στις ΤΟΜΥ είναι δωρεάν προς ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ οι γιατροί του θα διατηρούν ιατρικό φάκελο με το ιστορικό των εγγεγραμμένων πολιτών, μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα και να παραπέμπουν σε εξετάσεις σε γιατρό ειδικότητας.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024