Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το γιαούρτι «φύλακας-άγγελος» της καρδιαγγειακής μας υγείας

Το γιαούρτι «φύλακας-άγγελος» της καρδιαγγειακής μας υγείας

Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες και τις γυναίκες που πάσχουν από υπέρταση, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.

Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες και τις γυναίκες που πάσχουν από υπέρταση, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυποAmerican Journal of Hypertension.

Η υπέρταση θεωρείται μείζονας παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου. Και αρκετές μελέτες έχουν ήδη τεκμηριώσει τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά το γιαούρτι μπορεί να έχει ανεξάρτητη σχέση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ως γνωστόν η υπέρταση επηρεάζει περίπου ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως και συντελεί σε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών έχει σχετιστεί με θετικές επιδράσεις στην υπέρταση, τον διαβήτη τύπου 2 και την ινσουλινοαντίσταση.

Στην παρούσα μελέτη, έγινε ανάλυση στοιχείων για πάνω από 55.000 γυναίκες (30-55 ετών) με υπέρταση που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα Nurses’ Health Study και για 18.000 άνδρες (40-75 ετών) που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα Health Professionals Follow-Up Study.

Στην Nurses’ Health Study οι συμμετέχουσες είχαν συμπληρώσει ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο το 1980 για τις διατροφικές τους συνήθειες το 1979. Επίσης είχαν αναφέρει τυχόν ιατρικά προβλήματα, όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και επαναγγείωση. Ακόμα είχαν δώσει την άδεια τους στους ερευνητές για πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο.

Η υψηλή κατανάλωση γιαουρτιών συσχετίστηκε με 30% μείωση του κινδύνου εμφράγματος μυοκαρδίου στις γυναίκες και κατά 19% στους άνδρες.

Καταγράφηκαν 3.300 και 2.148 συνολικά περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και επαναγγείωση) στην Nurses’ Health Study και την Health Professionals Follow-Up Study, αντίστοιχα. Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού σχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο υποβολής σε επαναγγείωση.

Και στις δύο ομάδες οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πάνω από μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα είχαν κατά προσέγγιση 20% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της μελέτης. Όταν προστέθηκε και η επαναγγείωση στην μεταβλητή του τελικού αποτελέσματος της καρδιαγγειακής νόσου, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος για άνδρες και γυναίκες, αλλά παρέμενε σημαντικός.

Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού συνδυαστικά με μια γενικώς υγιεινή διατροφή για την καρδιά σχετίστηκε με μεγαλύτερες μειώσεις του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσησης, μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που έπασχαν από υπέρταση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024