Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H μεσογειακή διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της IVF

H μεσογειακή διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της IVF

Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του «Χαροκόπειου» Πανεπιστημίου και της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Εμβρυογένεσις», με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Νίκο Γιαννακούρη, μελέτησαν 244 μη παχύσαρκες γυναίκες, ηλικίας 22 έως 41 ετών, οι οποίες είχαν κάνει την πρώτη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μεταξύ 2013-2016.

Από τις 244 γυναίκες, στις 229 (το 94%) τουλάχιστον ένα έμβρυο εμφυτεύθηκε στη μήτρα τους, στις 138 (56%) η εμφύτευση ήταν επιτυχής, οι 104 (43%) είχαν εγκυμοσύνη και οι 99 (41%) γέννησαν ένα ζωντανό μωρό.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη διατροφή των γυναικών πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση, με το αποτέλεσμα της τελευταίας. Η προσκόλληση των γυναικών στη μεσογειακή διατροφή ταξινομήθηκε με βάση τον δείκτη MedDiet Score, με σκορ από 0 έως 55.

Οι συμμετέχουσες χωρίσθηκαν σε τρεις διατροφικές ομάδες (18-30, 31-35 και 36-47), ανάλογα με τη διατροφή τους.

Όσες είχαν την υψηλότερη βαθμολογία (36-47), δηλαδή τηρούσαν πιστά την μεσογειακού τύπου διατροφή, καταναλώνοντας περισσότερο ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, πλήρη δημητριακά, όσπρια και ψάρια και λιγότερο κόκκινο κρέας, είχαν 65-68% μεγαλύτερη πιθανότητα για επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση, κύηση και τοκετό, σε σχέση με τις γυναίκες που τηρούσαν πολύ λιγότερο τη μεσογειακή διατροφή (18-30).

Οι 79 γυναίκες της τελευταίας αυτής ομάδας είχαν σημαντικά μικρότερα ποσοστά κυήσεων έναντι της πρώτης ομάδας (29% έναντι 50%) και γεννήσεων (27% έναντι 49%).

Οι γυναίκες κάτω των 35 ετών είχαν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς κύησης και τοκετού για κάθε πέντε μονάδες υψηλότερη βαθμολογία στο δείκτη μεσογειακής διατροφής MedDiet.

Πάντως, δεν εντοπίστηκε συσχέτιση ανάμεσα στη διατροφή και στις πιθανότητες επιτυχούς κύησης για τις γυναίκες άνω των 35 ετών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές, στην ύπαρξη λιγότερων ωαρίων και σε άλλους παράγοντες που συμβαίνουν στις ηλικιακά μεγαλύτερες γυναίκες και «σκεπάζουν» τις επιδράσεις της διατροφής και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.

«Το σημαντικό μήνυμα από τη μελέτη είναι ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, πρέπει να ενθαρρυνθούν να κάνουν μια υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, επειδή αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης και της γέννησης ενός ζωντανού μωρού», σχολιάζει ο κ. Γιαννακούρης.

Και προσθέτει ότι «όταν πρόκειται για τη σύλληψη ενός μωρού, η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι εξίσου σημαντικά για τους άνδρες, όπως και για τις γυναίκες. Προηγούμενη μελέτη από την ερευνητική ομάδα μας μεταξύ ανδρών έχει δείξει ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων».

Καταλήγει δε λέγοντας ότι «το γεγονός ότι η μελέτη μας βρήκε μια θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής μόνο στις νεότερες γυναίκες έως 35 ετών, δεν σημαίνει ότι μια υγιεινή διατροφή δεν είναι σημαντική και για τις μεγαλύτερες γυναίκες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη μελέτη συμμετείχαν επίσης οι Δημήτρης Καραγιάννης και Μερόπη Μενδώρου από το «Χαροκόπειο» Πανεπιστήμιο, καθώς και οι Χριστίνα Μενδώρου και Μηνάς Μαστρομηνάς από την «Εμβρυογένεση».

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024