Μαίρη Μπιμπή

Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας, στην Κοπεγχάγη, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει καρκινικά δείγματα του προστάτη και κάνει ακριβή διάγνωση εξίσου καλά με τους γιατρούς.

Το σύστημα παρουσιάζεται ως μια εναλλακτική λύση στην έλλειψη εκπαιδευμένων παθολόγων αλλά και στο πλαίσιο της προόδου που μπορεί να συντελεστεί στις αυτοματοποιημένες διαγνώσεις, γενικώς.

Σήμερα, η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη για επιβεβαιωθεί πρέπει να γίνει βιοψία. Αλλά το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η ομάδα του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ, με επικεφαλής τον Δρ Χονγκτσιάν Γκούο, παρουσιάζει όμοιας ακρίβειας διάγνωση με τους παθολόγους και μάλιστα μπορεί με ακρίβεια να ταξινομήσει την κακοήθεια, εξαλείφοντας την πιθανότητα λανθασμένης σταδιοποίησης.

«Δεν σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε τους γιατρούς. Πάντα θα τους χρειαζόμαστε για την τελική διάγνωση. Αλλά το σύστημα θα βοηθήσει στις ταχύτερες και πιο ακριβείς διαγνώσεις, αλλά και στις τυχόν επιστημονικές διχογνωμίες για το τελικό αποτέλεσμα», εξήγησε ο Δρ Γκούο.

Οι κινέζοι ειδικοί δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του συστήματος σε 918 δείγματα προστάτη από 283 ασθενείς. Τα δείγματα τμητοποιήθηκαν σε 40.000 μικρότερα δείγματα εκ των οποίων τα 30.000 χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του συστήματος και τα 10.000 για να αποκτήσει περισσότερη ακρίβεια.

Τελικά, το σύστημα είχε ποσοστό 99,38% ακρίβεια στη διάγνωση ανά περίπτωση, δηλαδή εξίσου σωστό με έναν έμπειρο γιατρό.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διαγνώσεις σε επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό των γιατρών. Ενώ μπορεί επιπλέον να ταξινομήσει την κακοήθεια με μεγάλη ακρίβεια», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Και υπογράμμισε ότι προς το παρόν έχει περιορισμένη κλινική αξία «αλλά σε κάθε περίπτωση είναι το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα που προσφέρει εύστοχη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, ενώ στο άμεσο μέλλον θα προσφέρει και περισσότερη συνοχή ως προς το διαγνωστικό αποτέλεσμα».

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ