Η γέννηση ενός μωρού, εκτός από μεγάλη χαρά, αποτελεί και την έναρξη μιας νέας οικογενειακής πραγματικότητας. Το άγχος και οι νέες ευθύνες μπορεί να «αφήσουν πίσω» την προσωπική και τη σεξουαλική σας ζωή. Εκτός αν το φροντίσετε!

Τα περισσότερα ζευγάρια παραπονιούνται πως η περίοδος μετά τη γέννηση του παιδιού είναι σχεδόν ανυπόφορη. Ξενύχτια, αγωνίες, ένα καθημερινό κυνηγητό με το χρόνο. Οι ειδικοί μάς λένε πως, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής της περιόδου, το ζευγάρι χρειάζεται σχεδόν ένα εξάμηνο προκειμένου να μπει στην κανονική του ρουτίνα, να βρει την κοινωνικότητα, τη συναισθηματική και την ερωτική επαφή που διατηρούσε πριν από τη γέννηση του μωρού.

Στο μεταξύ, εάν θέλετε να διατηρήσετε τους ρόλους της συντρόφου αλλά και της ερωμένης, παράλληλα με τη νέα ιδιότητά σας ως μητέρα, θα πρέπει να «δουλέψετε» πάνω στα εξής:

Συνειδητοποιήστε τη νέα κατάσταση

Αν συνειδητοποιήσετε τι σας συμβαίνει, τότε θα μπορέσετε και να το αντιμετωπίσετε. Αποδεχτείτε πως τις περισσότερες φορές που διαφωνείτε με το σύντροφό σας είναι επειδή βρίσκεστε υπό το καθεστώς πίεσης. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα είστε άδικη μαζί του, ενδεχομένως γιατί δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες σας. Δεν αλλάζει το μωρό, δεν ξυπνάει τη νύχτα, αρνείται να σας συμπαρασταθεί, και πολλά άλλα που συνηθίζουν οι άντρες όχι από αδιαφορία αλλά από άγνοια. Συζητήστε το και εκφράστε όλους τους φόβους και τους προβληματισμούς σας. Κάθε γυναίκα οφείλει να εκφράζει τα συναισθήματά της, αλλά και να συζητάει με το σύντροφό της ό,τι την απασχολεί στην κοινή τους ζωή. Αν «τα βάζετε μαζί του» και μετά αισθάνεστε άσχημα, θυμηθείτε πως σε μια σχέση πάντα υπάρχει «πεδίο συνεννόησης». Μια γλυκιά κουβέντα, ένας καφές που θα μοιραστείτε το πρωί, ακόμη κι ένα βλέμμα αγάπης μπορεί να σας επανασυνδέσουν αποτελεσματικά.

Θέστε νέους στόχους

Μπορεί το μωρό να είναι ό,τι πιο σημαντικό έχετε αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε κι άλλα πράγματα στο πρόγραμμά σας. Σχεδιάστε να κάνετε οι δυο σας ένα ολιγοήμερο ταξίδι, δύο-τρεις μήνες μετά τον τοκετό, όταν θα νιώθετε έτοιμη να αφήσετε για λίγο το μωρό στην αγκαλιά κάποιου ανθρώπου που εμπιστεύεστε. Και μόνο το γεγονός πως έχετε κάτι να περιμένετε, θα σας απαλλάξει εν μέρει από το στρες της ευχάριστης μεν, ρουτίνας δε…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο imommy.gr

health.in.gr