Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Κύμη της τέχνης και των γεύσεων

Η Κύμη της τέχνης και των γεύσεων

Αρχοντική και φιλόξενη κωμόπολη της Κεντρικής Εύβοιας, χτισμένη αμφιθεατρικά σε καταπράσινη περιοχή, η Κύμη προσφέρει θαυμάσια θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, τα πλακόστρωτα στενά και η κεντρική πλατεία με το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου αποτελούν ενδιαφέροντα δείγματα της κουμιώτικης αρχιτεκτονικής. Η κωμόπολη με την αξιόλογη ναυτική παράδοση (η Ακαδημία Εμπορικού […]

Αρχοντική και φιλόξενη κωμόπολη της Κεντρικής Εύβοιας, χτισμένη αμφιθεατρικά σε καταπράσινη περιοχή, η Κύμη προσφέρει θαυμάσια θέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, τα πλακόστρωτα στενά και η κεντρική πλατεία με το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου αποτελούν ενδιαφέροντα δείγματα της κουμιώτικης αρχιτεκτονικής.

Η κωμόπολη με την αξιόλογη ναυτική παράδοση (η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Κύμης ιδρύθηκε το 1955) είναι γνωστή για τα μεταξωτά της, τα λεγόμενα κουκουλάρικα κάδρα.

Στο Λαογραφικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1981 από το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης και στεγάζεται σε νεοκλασικό του τέλους του 19ου αιώνα, εκτίθενται υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, δείγματα λαϊκής ζωγραφικής και λιθογλυπτικής.

Η Κύμη φημίζεται επίσης για τα αποξηραμένα σύκα της (προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και τα παραδοσιακά γλυκά της (μπακλαβά, αμυγδαλωτά, γλυκά από μούστο, όπως σουτζούκια και χαϊμαλιά).

Η Κύμη ήταν η γενέτειρα του διαπρεπούς γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, που έγινε παγκόσμια γνωστός για το επιστημονικό έργο του (PAP TEST, μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας).

Επίνειο της Κύμης είναι η Παραλία Κύμης, γραφικός παραθεριστικός οικισμός και λιμάνι με μεγάλη αλιευτική δραστηριότητα, που συνδέει ακτοπλοϊκώς την Εύβοια με τη Σκύρο.

Οι επισκέπτες του οικισμού συγκεντρώνονται στις ψαροταβέρνες, τα καφέ μπαρ και τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024