Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έντονη αντιπαράθεση Ζάεφ – Ιβάνοφ στην ΠΓΔΜ

Έντονη αντιπαράθεση Ζάεφ – Ιβάνοφ στην ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά την άρνηση του τελευταίου δεχθεί τις «αλλαγές» που θέλει να επιβάλει ο πρωθυπουργός στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιβάνοφ αρνείται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε την Τετάρτη η Βουλή, σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, με τον Ζόραν Ζάεφ να κατηγορεί από την πλευρά του τον σκοπιανό πρόεδρο για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» και τον κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του και να υπογράψει το διάταγμα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συνάδει απόλυτα με τις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας και με τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως και με την αντίληψη για την οικοδόμηση «μίας κοινωνίας για όλους», η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος (της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης-SDSM) και απέσπασε την υποστήριξη των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 και στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.

Σημειώνεται ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε για δεύτερη φορά, το νομοσχέδιο για την διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Αμέσως μετά την ψήφισή του, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα, ισχυριζόμενος ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και απειλεί τον ενιαίο χαρακτήρα της χώρας, θέση την οποία μοιράζεται και το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024