Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ομόφωνη απόρριψη και του τρίτου αιτήματος έκδοσης των «8» τούρκων αξιωματικών

Ομόφωνη απόρριψη και του τρίτου αιτήματος έκδοσης των «8» τούρκων αξιωματικών

Ομόφωνα όχι στην έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών είπε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών (πρόεδρος Ιωάννα Κλάπα, εφέτες Αργυρώ Νικολακούδη και Κώστας Σαργιώτης) που απέρριψε το τρίτο αίτημα των τουρκικών αρχών.

Μίνα Μουστάκα

Ομόφωνα όχι στην έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών είπε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών (πρόεδρος Ιωάννα Κλάπα, εφέτες Αργυρώ Νικολακούδη και Κώστας Σαργιώτης) που απέρριψε το τρίτο αίτημα των τουρκικών αρχών.

Το δικαστήριο έκρινε πως σε ό,τι αφορά τα τρία πρώτα αδικήματα εισάγονται απαραδέκτως, καθώς δεν υπάρχουν νέα στοιχεία, ενώ σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αδικήματα είτε είναι παντελώς αόριστα είτε δεν επιτρέπεται η έκδοσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για μη δίκαιη δίκη και κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά κατά παράβαση της ΕΣΔΑ.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας Ευγενίας Κυβέλου να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης των «8».

Η εισαγγελική λειτουργός, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, επανέλαβε ότι σε περίπτωση έκδοσής τους δεν μπορούν να έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια.

«Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο νέο αίτημα δεν γίνεται επίκληση νέων στοιχείων που να δείχνουν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία» είπε η εισαγγελέας. Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου επισήμανε ότι στο φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Ακόμα όμως κι αν ήταν ορισμένη η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσής τους.

Με την έναρξη της διαδικασίας εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης

Και οι δύο περιέγραψαν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την απόλυση περισσοτέρων από 4.500 δικαστών, επισημαίνοντας ότι η έκδοσή τους στην Τουρκία ισοδυναμεί με εισιτήριο για βασανιστήριο και άδικη δίκη. «Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε» είπαν οι μάρτυρες, θέλοντας να καταδείξουν ότι η κατάσταση στη γείτονα από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου και μετά όχι μόνο αλλάξει, αλλά έχει χειροτερέψει.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιωάννα Κλάπα (με μέλη της σύνθεσης τους εφέτες κ.κ.Αργυρώ Νικολακούδη και Κώστα Σαργιώτη) παρατήρησε από έδρας ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία, αλλά το εκζητούν κράτος είναι εκείνο που έχει το βάρος να αποδείξει αυτό για πράγματα που έχουν ήδη κριθεί με αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί, αφού περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο.

«Οταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας» είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των 8 τούρκων στρατιωτικών, προσβλέποντας στην κρίση των ελλήνων δικαστών.

in.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024