Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστρέφονται τα «κλεμμένα» των Energa - Hellas Power

Επιστρέφονται τα «κλεμμένα» των Energa – Hellas Power

Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για την «επιστροφή των κλεμμένων» από την υπόθεση των Energa -Hellas Power τόσο στους δήμους όσο και στο ελληνικό Δημόσιο.

Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για την «επιστροφή των κλεμμένων» από την υπόθεση των Energa -Hellas Power τόσο στους δήμους όσο και στο ελληνικό Δημόσιο.

Εισαγγελική διάταξη, που είναι στη διάθεση του «Βήματος», δίνει το «πράσινο φως» ώστε να γυρίσουν περίπου 10 εκατ. ευρώ στα ταμεία 72 δήμων, χαράσσοντας μονοπάτι για άλλους 188 δήμους της χώρας, και την επιστροφή ποσού που αγγίζει συνολικά τα 30 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια λογική, το Δημόσιο έχει λαμβάνειν 80 εκατ. ευρώ.

Η άκρη του νήματος βρίσκεται στη σχετικά νωπή απόφαση για το σκάνδαλο των Energa – Hellas Power, με την οποία κρίθηκαν ένοχοι οι βασικοί κατηγορούμενοι Αριστείδης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης, και συνολικά 11 εκ των 19 κατηγορουμένων.

Με παρεμπίπτουσα απόφαση, το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέταξε την επιστροφή των υπεξαιρεθέντων σε δήμους και Δημόσιο, από τους λογαριασμούς των εταιρειών με μετρητά, ύψους 121 εκατ. ευρώ, που είχαν ήδη δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, από το 2012.
Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεται πρώτη φορά για ΟΤΑ, βάσει σχετικά πρόσφατου νόμου, του 2014.

Το ζήτημα των 72 δήμων, πληρεξούσιος δικηγόρος των οποίων είναι ο Ανδρέας Παπαρρηγόπουλος, έφθασε με δική τους πρωτοβουλία προς εξέταση προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εκτελέσεων του Εφετείου, ο οποίος τελικώς ενέκρινε την αίτησή τους, καθιστώντας και στην πράξη εισπρακτέα τα ποσά.

Το μόνο που απομένει πλέον είναι η παρακατάθεση των χρημάτων από τις τράπεζες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και ασφαλώς η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, προκειμένου να επιστραφούν τα λεφτά στα ταμεία των δήμων.

Απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να αποδοθούν τα ποσά σε όσους έχουν υποστεί ζημιά, είναι η διατύπωση σχετικού αιτήματος προς τον εισαγγελέα Εκτελέσεων, όπως έγινε με τους 72 δήμους.
Εντύπωση, σε κάθε περίπτωση, προκαλούν πληροφορίες που φέρουν το Δημόσιο να μην έχει μπει ακόμη σε τροχιά διεκδίκησης.

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024