Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ

Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας επέβαλλε η Ουάσιγκτον. Συνολικά, στον νέο κατάλογο των κυρώσεων, ο οποίος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλήφθηκαν 13 άτομα και τρεις ρωσικές εταιρείες.

Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας επέβαλλε η Ουάσιγκτον. Συνολικά, στον νέο κατάλογο των κυρώσεων, ο οποίος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλήφθηκαν 13 άτομα και τρεις ρωσικές εταιρείες.

Η Ουάσιγκτον περιέλαβε στον κατάλογο πρόσωπα και εταιρείες που κατηγορούνται από τις αμερικανικές αρχές ότι παρενέβησαν στις αμερικανικές εκλογές. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι νέες κυρώσεις ήταν «απάντηση στις κυβερνοεπιθέσεις», ενώ ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στήβενρ Μνούτσιν, επεσήμανε ότι «οι σημερινές ενέργειες στρέφονται κατά των αδιάλειπτων προσπαθειών αποσταθεροποίησης στις οποίες προβαίνει η Ρωσία, οι οποίες άρχισαν με παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές και συνεχίστηκαν με κυβερνοεπιθέσεις, περιλαμβανομένης κι εκείνης που σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζει «αντίμετρα» στις νέες αμερικανικές κυρώσεις.

«Αντιδρούμε με ηρεμία. Αρχίσαμε να ετοιμάζουμε τα αντίμετρα» είπε ο Ριαμπκόφ στο ρωσικό πρακτορείο Interfax, διαβεβαιώνοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία» για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η κυβερνοεπίθεση της 15ης Φεβρουαρίου υπήρξε «η πλέον καταστροφική… στην ιστορία». Η επίθεση αυτή επισημαίνεται «οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την Ευρώπη , την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες» ενώ οδήγηση σε «ουσιαστικές παραβιάσεις της διεθνούς ναυσιπλοΐας, του εμπορίου και στην Παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων».

«Εκτός των άλλων πολλά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να διαχειρισθούν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία για περισσότερο από μία εβδομάδα».

Μεταξύ των προσώπων που περιλαμβάνονται στον νέο κατάλογο των κυρώσεων βρίσκεται και ο ρώσος επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Ο ίδιος είπε πάντως ότι δεν τον ανησυχεί το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο αυτόν, γιατί δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στις ΗΠΑ.

«Μου έχουν επιβληθεί κυρώσεις ίσως τρεις ή τέσσερις φορές. Κουράστηκα να μετράω, δεν θυμάμαι. Δεν κάνω δουλειές στις ΗΠΑ ή με Αμερικανούς. Δεν ανησυχώ. Μόνο που τώρα θα σταματήσω να πηγαίνω στα McDonald’s» είπε ο Πριγκόζιν, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν, επίσης, και στις εταιρείες του Πριγκόζιν που ανήκουν στον όμιλο του «Concorde» και κατά της ρωσικής εταιρείας Internet Research Agency που έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη και θεωρείται «φάμπρικα των τρολ».

Επίσης, περιορισμοί επιβλήθηκαν και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB και στην Υπηρεσία Κατασκοπείας (GRU) όπως και έξι συνεργάτες των εν λόγω υπηρεσιών, τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται για τις κυβερνοεπιθέσεις με τον ιό NotPetya. Οι λογαριασμοί που έχουν στις ΗΠΑ τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών παγώνουν, ενώ όσοι είναι αμερικανοί πολίτες ή διαμένουν μόνιμα στην χώρα, δεν θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικές συναλλαγές με οποιονδήποτε.

«Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών – επισημαίνει στην ανακοίνωση του- σχεδιάζει να επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις στο πλαίσιο του CAATSA με βάση τις πληροφορίες των μυστικών μας υπηρεσιών ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ολιγάρχες για τις αποσταθεροποιητικές τους δραστηριότητες, και κατ αυτόν τον τρόπο να μη έχουν πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα».

Οι νέες κυρώσεις επιβλήθηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου «Περί καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων» (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act- CAATSA) που ψηφίστηκε πέρυσι.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024