Γόνιμη αποδείχθηκε η συνεργασία του AIDS Healthcare Foundation (AHF) με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», στην Ελλάδα, καθώς από το 2012 που δημιουργήθηκε το πρώτο Κέντρο check-point για γρήγορη εξέταση ανίχνευσης του ιού HIV, χιλιάδες άτομα έχουν εξεταστεί δωρεάν και γρήγορα.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική συνάντηση εργασίας των εμπλεκομένων φορέων, στο Δημαρχείο Αθηνών, στην Πλατεία Κοτζιά, το μοντέλο της ταχείας εξέτασης για την ανίχνευση της λοίμωξης από τον ιό HIV εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2012.

Η ίδρυση των κέντρων check-point, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει ως αποτελέσμα την δωρεάν και άμεση διεξαγωγή 58.000 εξετάσεων για τον HIV, μέχρι σήμερα. Τα 900 άτομα ήταν θετικά εκ των οποίων, περίπου, το 50% ήταν άνδρες ομοφυλόφιλοι. Στο 95% αυτών που αναγνωρίστηκαν ως θετικοί στον ιό HIV χορηγήθηκε άμεσα αγωγή.

Επίσης, στο πλαίσιο της παρουσίας του AIDS Healthcare Foundation (AHF) στην Ελλάδα διανεμήθηκαν 450.000 προφυλακτικά και πληροφοριακό υλικό με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Μέσω κοινοτικού προγράμματος, το AHF προσφέρει δωρεάν, ανώνυμα, HIV tests για όλους τους πολίτες στο Δημοτικό Ιατρείο, στην Κυψέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ίδρυσή του στην Ευρώπη, το AHF και οι συνεργάτες του έχουν βοηθήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους να μάθουν για την κατάσταση τους σχετικά με τον ιό του HIV με εύκολες και δωρεάν δοκιμές ενός λεπτού, ενώ παρέχει φροντίδα και θεραπεία σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.

Στις ΗΠΑ, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική/Καραϊβική, την Ευρώπη και την Ασία παρέχει σήμερα ιατρική περίθαλψη και υπηρεσίες σε πάνω από 870.000 άτομα.

Το 2017, παρείχε υπηρεσίες ελέγχου για τον ιό HIV σε περισσότερους από 4.200.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και διέθεσε συνολικά πάνω από 40.000.000 δωρεάν προφυλακτικά. 

health.in.gr