Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ο φόβος για θερμό επεισόδιο

Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ο φόβος για θερμό επεισόδιο

Τα όσα μπορεί να διαδραματιστούν το επόμενο διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ ενόψει και των ερευνών της αμερικανικής ExxonMobil στο οικόπεδο 10 είναι η κυριότερη ανησυχία έμπειρων παρατηρητών.

Τα όσα μπορεί να διαδραματιστούν το επόμενο διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ
ενόψει και των ερευνών της αμερικανικής ExxonMobil στο οικόπεδο 10 είναι η κυριότερη ανησυχία έμπειρων
παρατηρητών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», «ο φόβος θερμού καλοκαιριού είναι παρών» προειδοποιεί διπλωματική πηγή εν όψει και της εμφάνισης του γεωτρύπανου της αμερικανικής ExxonMobil τον προσεχή Οκτώβριο στο «Οικόπεδο 10», το πλέον υποσχόμενο για τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Η ανησυχία είναι μεγάλη και στην Αθήνα, διότι τούτη τη φορά ίσως χρειαστεί να διαδραματίσει ουσιαστικότερο ρόλο. Αυτό αποτέλεσε θέμα συζήτησης κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του νέου υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Οκτώβριος είναι βέβαια μακριά ακόμη και αν επιβεβαιωθούν ορισμένες πληροφορίες που διαθέτει η Λευκωσία, ότι η Αγκυρα εξετάζει να στείλει το νεοαποκτηθέν πλωτό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II» στην κυπριακή ΑΟΖ ακόμη και εντός Μαρτίου, τότε η κατάσταση θα χειροτερεύσει νωρίτερα. Το ερώτημα είναι βέβαια προς τα πού θα πορευθεί το γεωτρύπανο, διότι αν π.χ. πάει στο «Οικόπεδο 6», τότε η Αγκυρα θα πρέπει να αντιπαρατεθεί με τη γαλλική Total. Μιλώντας με τουρκικές πηγές, αυτό ελάχιστη σημασία έχει, διότι από τα λεγόμενά τους προκύπτει ότι η Αγκυρα δεν θα διστάσει να αντιπαρατεθεί ακόμη και με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil, αν αυτό χρειαστεί. Την ίδια ώρα, στο «Οικόπεδο 3» εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η NAVTEX 258/18 για ασκήσεις με πυρά. Αυτό που είναι βέβαιο από τις συνομιλίες με τουρκικές πηγές είναι ότι η Αγκυρα θα επιμείνει να έχει λόγο στους υδρογονάνθρακες. «Πολιτική ισότητα σε όλα τα επίπεδα» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Η Λευκωσία εμφανίζεται διατεθειμένη να παίξει το «γαλλικό χαρτί». Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης φέρεται ότι έχει μπροστά του πρόταση να παραχωρήσει μόνιμη ναυτική βάση στη Γαλλία στην περιοχή Ζύγι. Το «γαλλικό χαρτί» είναι παρόν και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέτασε το ενδεχόμενο να διορίσει ως προσωπικό του απεσταλμένο για το Κυπριακό τον πολύπειρο γάλλο διπλωμάτη Ζαν-Μαρί Γκενό. Την… όρεξη έκοψε, όπως φαίνεται, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας και γνώριμος της Ελλάδος Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Στην κυπριακή ΑΟΖ και πέριξ αυτής, πάντως, η συγκέντρωση πολεμικών πλοίων είναι μεγάλη. Το μείζον ερώτημα είναι τι θα πράξει η Ουάσιγκτον όταν η ExxonMobil μπει στο παιχνίδι. Τις τελευταίες ημέρες, πλοία του 6ου Στόλου βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο για να συμμετάσχουν στην ισραηλινή άσκηση «Juniper Cobra 2018» που πραγματοποιείται το διάστημα 4-15 Μαρτίου. Επρόκειτο για σκάφη του Task Group του «USS Iwo Jima» (πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων). Συνδέεται η παρουσία τους με τις προκαταρκτικές έρευνες της ExxonMobil στο «Οικόπεδο 10» που εκκινούν σήμερα 11 Μαρτίου; Το γραφείο του 6ου Στόλου, με επίσημη ανακοίνωσή του, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός ότι ο 6ος Στόλος βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει την ExxonMobil», αλλά για προγραμματισμένες ασκήσεις. Δυστυχώς, σε Αθήνα και Λευκωσία ορισμένοι προτρέχουν…

in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024