Στο δεύτερο μισό του Μαρτίου τοποθέτησε την εκταμίευση της δόσης ο Μ.Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, που όπως είπε, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το τέλος του προγράμματος είπε, συμπληρώνοντας ότι και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους προχωράνε.

Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι αναγκαίος όρος για τη διευθέτηση του χρέους είναι η ολοκλήρωση και των 88 «απαιτητικών» προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης.

«Είμαστε 100 ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία πακέτο για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος» τόνισε ο Π.Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας σε ό,τι αφορά το είδος της εποπτείας στη μεταμνημονιακή εποχή ότι «δεν μπορεί να μοιάζει με νέο πρόγραμμα με κανένα τρόπο».

Δίνοντας δε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελληνικής ιδιοκτησίας πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι θα αποτελέσει σημαντικό τεστ αξιοπιστίας.

Μπήκαμε στην τελική φάση του προγράμματος

Tην πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει και τις τελευταίες υποχρεώσεις της προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του ΕSM, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «μπήκαμε στην τελική φάση του προγράμματος».

Η χώρα βρίσκεται πλέον στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση και δείχνει «ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε.

Υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος

Όσον αφορά τις τεχνικές συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και το μηχανισμό σύνδεσης αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο Μ.Σεντένο τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συζητήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στην άτυπη σύνοδο που θα γίνει στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

Αναφορικά με την υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ, ο Μ. Σεντένο υπενθύμισε ότι θα εκταμιευθεί μέσα στο δεύτερο δεκαπνθήμερο του Μαρτίου, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές εθνικές διαδικασίες.

100 ημέρες για την τελική συμφωνία

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υπογράμμισε απο την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε 100 ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Απρίλιο, δεύτερον, τα μέτρα για το χρέος και τρίτον, την εποπτεία για τη «μετά το πρόγραμμα εποχή».

Ο Π.Μοσκοβισί σημείωσε, πάντως, ότι η εποπτεία μετά το πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μοιάζει με νέο πρόγραμμα.

Σφιχτά τα χρονοδιαγράμματα

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «είμαστε μπροστά σε «σφιχτά χρονοδιαγράμματα», υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία το αναπτυξιακό σχέδιο

Σχετικά με τη στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο Εurogroup του Απριλίου, ο Μ.Σεντένο τόνισε ότι είναι ευκαιρία η Ελλάδα να λάβει την «πλήρη κυριότητα» των πολιτικών που θα ακολουθηθούν, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι «η έξοδος από το πρόγραμμα να είναι ομαλή και βιώσιμη».

Ο Π.Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα «σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία» της χώρας στη συνολική συζήτση για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο Κ.Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ