Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η εξαγορά τριών πολυτελών ξενοδοχείων στην Κω με ένα ποσό της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Επίσης, η πώληση των εταιρειών Νηρέας και Σελόντα καθώς και ορισμένων άλλων «προβληματικών» assets, δείχνει ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπό προϋποθέσεις…

Τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι γεμάτα από εταιρείες ή ακίνητα που θεωρούνται «φιλέτα». Αυτό που χρειάζεται είναι να «επικοινωνηθούν» σωστά, να βρεθούν οι κατάλληλοι «παίκτες», να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης, όπου χρειάζεται και να γίνουν τα deals.
Απαιτείται καλή προετοιμασία κι όχι μια πρόχειρη και άκρως επικοινωνιακή δουλειά που τελικά θα «σπάσει» γιατί δεν έχει βάσεις. Σαν την περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής όπου τώρα η τράπεζα και η κυβέρνηση «τρέχουν» να εκκινήσουν νέο διαγωνισμό με αβέβαιο αποτέλεσμα και τίμημα.

Αυτό που ζητά η αγορά και κυρίως οι τράπεζες με το τεράστιο χαρτοφυλάκιο που διαθέτουν προς πώληση, είναι να ανακάμψει η οικονομία και να έχει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη. Να μην είναι μια φωτοβολίδα που θα σβήσει παρασύροντας μαζί της και τις αξίες.

Ολοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας θα αυξηθούν και οι αξίες των προς διάθεση assets. Δεν θα πουληθούν εν ολίγοις… μπιρ παρά σε «κοράκια» των αγορών αλλά θα έλθουν σοβαροί επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμα σχέδια. Κερδισμένες θα είναι και οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία γενικότερα. Επενδυτές υπάρχουν, ενδιαφέρον υπάρχει, τα εργαλεία έχουν βρεθεί, αυτό που απομένει είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να μην άγεται και φέρεται ούτε από τους εξωτερικούς παράγοντες ούτε από την πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό.

in.gr