Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με έναν εμπορικό πόλεμο, και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος αλλά όχι ο μόνος αντίπαλος. Επιβάλλοντας αύξηση των δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πυροδότησε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που ενδέχεται να φέρει την Ευρώπη σε σύγκρουση με άλλες χώρες, από τη Βραζιλία έως την Ιαπωνία.

Ως το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ παγκοσμίως και δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα μετά την Κίνα, η ΕΕ θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επικείμενη σύγκρουση.

Τα άμεσα αντίποινα εναντίον της Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, θα είναι μόνο μια διάσταση της ευρύτερης αναμέτρησης. Η πολύ πιο περίπλοκη πρόκληση για τις Βρυξέλλες θα είναι ο υπολογισμός του τρόπου αντιμετώπισης των ξαφνικών μετατοπίσεων της παγκόσμιας προσφοράς χάλυβα που θα προκληθούν από τους δασμούς στις ΗΠΑ. Μεγάλοι παραγωγοί όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Κίνα θα αναζητήσουν τώρα νέες αγορές στην Ευρώπη και η ΕΕ προσπαθεί ήδη να τους αποτρέψει με τα αποκαλούμενα «μέτρα διασφάλισης».

Λίγο μετά την ανακοίνωση της επιβολής πρόσθετων δασμών 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι η ΕΕ θα μεταφέρει τη σύγκρουση κατευθείαν πίσω στην Ουάσιγκτον.

Τα σχέδια άμεσης αντίδρασης της ΕΕ ενδέχεται να περιλαμβάνουν αντεπιθέσεις εναντίον προϊόντων από τις ΗΠΑ, όπως το ουίσκι από το Κεντάκι, ο χυμός πορτοκαλιού από τη Φλόριδα και οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, τα οποία αναφέρθηκαν ως πιθανοί στόχοι και σε προηγούμενες εμπορικές συγκρούσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΕΕ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο στόχων με 100 αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Ο κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης καλλυντικά, γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, κυκλοφόρησε στις 28 κυβερνήσεις των κρατών-μελών τη Δευτέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επιτρέπει αυτά τα προστατευτικά μέτρα σε περιπτώσεις ξαφνικών αλλαγών, όπως οι ροές χάλυβα που εκτρέπονται από την αγορά των ΗΠΑ.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της Ουάσιγκτον, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν μέτρα διασφάλισης εάν ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς στον ασιατικό χάλυβα.

in.gr