Πριν από λίγο καιρό το Facebook αφαίρεσε την ανάρτηση ενός χρήστη από την Ιταλία που περιείχε μια φωτογραφία της Αφροδίτης του Βιλλεντορφ. Πρόκειται για ένα αγαλματίδιο που είχε ανακαλυφθεί το 1908 κοντά στην πόλη Βίλλεντορφ της Αυστρίας και χρονολογείται ανάμεσα στο 28.000 π.Χ. και στο 25.000 π.Χ. Η γυναικεία φιγούρα έχει τονισμένα τα στήθη, την κοιλιά και τους μηρούς, θεωρείται ότι απεικονίζει κάποια θεά της γονιμότητας και εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Βιέννη.

Την ίδια στιγμή η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει κληθεί ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης ύστερα από αγωγή που κατέθεσε εναντίον της ένας γάλλος εκπαιδευτικός, επειδή το Facebook απενεργοποίησε τον προσωπικό του λογαριασμό ύστερα από την ανάρτηση μια φωτογραφίας του περίφημου πίνακα του Γκυστάβ Κουρμπέ «Η προέλευση του κόσμου», που παριστάνει ένα γυναικείο αιδοίο.

Πρόκειται για δύο ακόμα επεισόδια στο σίριαλ της λογοκρισίας από το Facebook εικόνων που έχουν να κάνουν με το γυμνό. Στο παρελθόν είχαν συμβεί ανάλογα περιστατικά με έργα του σπουδαίου γερμανού ζωγράφου Γκέρχαρντ Ρίχτερ και της pop art καλλιτέχνιδας Εβελιν Αξελ. Ακόμα και το άγαλμα της Μικρής Σειρήνας, του γλύπτη Εντβαρντ Ερικσεν, που κοσμεί την παραλία της Κοπεγχάγης δεν γλίτωσε από τον συντηρητισμό του Facebook. Και βέβαια ποιος θα ξεχάσει τον σάλο που είχε ξεσπάσει – και δικαίως – όταν έγινε γνωστό ότι είχε λογοκριθεί η εμβληματική φωτογραφία από τον πόλεμο του Βιετνάμ που δείχνει ένα γυμνό κορίτσι να τρέχει να ξεφύγει από την κόλαση των ναπάλμ.

Η όλη υπόθεση θα ήταν κωμική, αν ταυτόχρονα δεν ήταν και πολύ επικίνδυνη. Και είναι επικίνδυνη γιατί αυτή η λογοκρισία είναι μέρος του DNA του Facebook. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κανόνες για την καταλληλότητα των εικόνων που ανεβαίνουν σε αυτά, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η τήρηση των κανόνων ανατίθεται στους περίφημους αλγόριθμους, οι οποίοι φροντίζουν να αφαιρούν ο,τιδήποτε αντιβαίνει σε αυτούς. Είναι βέβαιο ένας άνθρωπος δεν θα αποφάσιζε ποτέ να κατεβάσει την εικόνα της Αφροδίτης του Βίλλεντορφ εξ αιτίας του «γυμνού».

Καθώς αυτοί οι αλγόριθμοι, το νευρικό σύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξαπλώνονται όλο και περισσότερο, σε όλο και περισσότερους τομείς της ζωής μας, φαίνεται ότι η τέχνη είναι ένα από τα πρώτα θύματα.

Και δυστυχώς χωρίς τέχνη δεν μπορεί να υπάρξει νοημοσύνη – τεχνητή ή όχι.

in.gr