Επιλεγμένα έργα από τη μεγάλη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος,
παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή τα 90 χρόνια από την ίδρυσή
της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΒΗΜΑgazino , πρόκειται για μια ελληνοκεντρική συλλογή, με έργα παραστατικής ζωγραφικής, χαρακτικής αλλά και έναν μικρό αριθμό γλυπτών.

Στο Μπενάκη, η επιμελήτρια της έκθεσης Χάρις Κανελλοπούλου έχει οργανώσει την κατανομή των έργων πάνω σε τρεις θεματικούς άξονες που άπτονται των αναφορών τους στην αρχαιότητα, στην τοπιογραφία και στον «καθημερινό κόσμο, αυτό που αποκαλούμε «ηθογραφία» αλλά όσο προχωράμε στον 20ό αιώνα γίνεται περισσότερο αναπαράσταση της καθημερινής ζωής» εξηγεί στο BHΜΑgazino και διευκρινίζει:

«Η έκθεση δεν έχει χρονολογικό αλλά θεματολογικό χαρακτήρα και μέσα από αυτήν αναδεικνύονται ορισμένες θεματικές που έχουν υπάρξει καθοριστικές για την ελληνική τέχνη». Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας, υπεύθυνο για τη Συλλογή αλλά και για την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων που αποσκοπούν να αναδείξουν τον καθοριστικό ρόλο της Τράπεζας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

Τα έργα άρχισαν να συλλέγονται ήδη από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του οικονομικού θεσμού, το 1928. Η διάρθρωση της συλλογής συνεχίζεται μέχρι σήμερα «μέσα σε ένα πλαίσιο εικαστικής πολιτικής το οποίο εμφανίζει άλλοτε πιο αραιό και άλλοτε πυκνότερο ενδιαφέρον για την απόκτηση έργων τέχνης, ανάλογα με την εποχή και την πρακτική του εκάστοτε διοικητή», όπως θα πει ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας, Παναγιώτης Παναγάκης.

in.gr