Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογικές δηλώσεις 2018: Πώς θα έχετε έκπτωση έως 2.100 ευρώ

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Πώς θα έχετε έκπτωση έως 2.100 ευρώ

Πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν εντός του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω εφαρμογής που θα λειτουργήσει στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2017.

Πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν εντός του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω εφαρμογής που θα λειτουργήσει στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2017.

Στις διατάξεις με βάση τις οποίες θα υπολογιστούν οι τελικές φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων του 2017 έχουν επέλθει δύο σημαντικές αλλαγές:

  • Η κατοχύρωση του δικαιώματος της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια του 2017 εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή με μετρητά (από ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων) δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους από 10% έως και 18,75% επί του συνολικού ατομικού ετησίου εισοδήματος.
  • Η κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε έκπτωση από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος του 10% της ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου για ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη.

Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, που θα υποβάλουν φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2017 θα ισχύσουν οι εξής κανόνες:

1. Εφαρμογή φορολογικής κλίμακας με συντελεστές 22%-45%: Τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις θα φορολογηθούν με κλίμακα στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται στο 22% και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ. Πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 29%, ενώ πάνω από τις 30.000 και μέχρι τις 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 37%. Για το τμήμα άνω των 40.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής 45%.

2. Εκπτωση φόρου εισοδήματος 1.900-2.100 ευρώ: Για τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις συνολικού ύψους μέχρι 20.000 ευρώ προβλέπεται έκπτωση φόρου:

  • 1.900 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.
  • 1.950 ευρώ για φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο τέκνο.
  • 2.000 ευρώ για φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα τέκνα.
  • 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Το ισχύον κατά περίπτωση ποσό έκπτωσης φόρου θα αφαιρείται από τον αρχικώς αναλογούντα φόρο, ο οποίος θα έχει προκύψει από την εφαρμογή του συντελεστή φόρου 22% επί του ετησίου εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φόρος που αναλογεί με βάση τον ελάχιστο συντελεστή 22% είναι μικρότερος από την ισχύουσα έκπτωση φόρου, το ποσό της έκπτωσης αυτής θα περιορίζεται ακριβώς στο ύψος του αναλογούντος φόρου και θα τον μηδενίζει.

Για όσους από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, η ισχύουσα κατά περίπτωση έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά το 1% του πέραν των 20.000 ευρώ τμήματος του ετήσιου εισοδήματος.

Κάθε μισθωτός και συνταξιούχος, για να δικαιούται έκπτωσης φόρου, θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2017 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:

  • 10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν κατάφερε να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις οφείλουν να έχουν καλύψει τα προαναφερθέντα ποσοστά του ετησίου εισοδήματος με δαπάνες αγοράς και παροχής υπηρεσιών, εξοφληθείσες με μετρητά. Για το λόγο αυτόν οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει και να έχουν διαφυλάξει τις αποδείξεις των δαπανών αυτών στα σπίτια τους.

3. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ: Στους έχοντες -πραγματικά ή τεκμαρτά- ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, αθροιστικά από όλες τις πηγές, θα επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης που θα υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%.

4. Κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε έκπτωση, από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος, του 10% του ποσού των δαπανών του φορολογούμενου για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

5. Εκπτωση παρακρατηθέντων φόρων εισοδήματος, από το συνολικό ποσό του αναλογούντος φόρου εισοδήματος που προκύπτει από το άθροισμα των φόρων που αναλογούν στις επιμέρους κατηγορίες εισοδημάτων. Από το φόρο που αναλογεί στο σύνολο των εισοδημάτων του φορολογούμενου από όλες τις βασικές πηγές αφαιρούνται οι φόροι που παρακρατήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 από εισπραχθέντα ποσά μισθών ή συντάξεων.

6. Εκπτωση παρακρατηθέντων ποσών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από το συνολικό ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογεί στο άθροισμα των εισοδημάτων του φορολογούμενου από όλες τις πηγές. Από το συνολικό ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογεί στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου αφαιρείται (εκπίπτει) το άθροισμα των ποσών της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατούνταν κάθε μήνα από τους μισθούς ή τις συντάξεις κατά το προηγούμενο έτος.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024