Όπως είναι κοινώς γνωστό το τρέχον έτος είναι το τελευταίο όσον αφορά το παρόν δημοσιονομικό πρόγραμμα που έχει ψηφιστεί ως 3ο Μνημόνιο για την Ελλάδα καθώς από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, η χώρα περνάει σε μία διαφορετικού τύπου εποπτεία.

Η αλλαγή πλεύσης και το τέλος του προγράμματος, που σημαίνει ανάγκη της χώρας να βγει στις διεθνείς αγορές και να δανείζεται σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο μέσα από την αγορά ομολόγων με βιώσιμα επιτόκια και λογικές αποδόσεις, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση μία καθαρή έξοδο όπως διαφημίζουν συχνά πυκνά κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Αντιθέτως μάλιστα θα είναι άκρως επικίνδυνο, μία εύθραυστη οικονομία χωρίς την απαραίτητη κοινωνική συνοχή και με μία ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία να επιχειρήσει να σταθεί μόνη της στον ωκεανό των αγορών και της κερδοσκοπίας χωρίς στήριξη και κανόνες.

Είναι απολύτως απαραίτητη μία προληπτική γραμμή στήριξης για την χώρα σε ποσό που θα πρέπει να συμφωνηθεί προς το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι, ώστε αφενός να διασφαλιστεί η ρευστότητα της οικονομίας για την επόμενη μέρα και αφετέρου να περάσει το μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ότι υπάρχει σαφές καθορισμένο πλαίσιο για την πορεία της χώρας και τίποτα δεν θα αλλοιώσει την μακροοικονομική σταθερότητα που έχει επιτευχθεί.

Η όποια γραμμή στήριξης όμως συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα πρέπει να συνοδεύεται από την επιτάχυνση των βασικών μεταρρυθμίσεων που υπάρχουν στο πρόγραμμα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η απελευθέρωση των αγορών, η άρση των μονοπωλίων όπου υπάρχουν, η αντιμετώπιση σε συνεργασία με τις τράπεζες των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τέλος το σταθερό φορολογικό περιβάλλον το οποίο θα μπορέσει άμεσα να κινητοποιήσει εγχώριες αλλά και άμεσες ξένες επενδύσεις.

Από την άλλη μεριά, αν η κυβέρνηση επιμείνει στις εξαγγελίες περί καθαρής εξόδου με στόχο να περιορίσει την όποια εξάρτηση από τους δανειστές, μεσοπρόθεσμα θα επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο λόγος είναι ότι οι αγορές θα αντιληφθούν γρήγορα ότι η ελληνική αγορά όσον αφορά την διαχείριση του χρέους δεν έχει βάθος και θα γίνει έρμαιο κερδοσκοπικών funds με αποτέλεσμα ν’αυξηθούν τεχνητά τα επιτόκια με άμεση επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας.

Το παραπάνω γεγονός θα έχει άμεσες και αρνητικές συνέπειες καθώς θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το πρωτογενές πλεόνασμα πέραν της συμφωνημένης περιοριστικής πολιτικής, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών παραγωγικών πόρων από το σύστημα.

Με την σειρά του το υπερπλεόνασμα, σημαίνει σημαντικό έλλειμμα και ζημιές τόσο για ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και για φορείς του δημοσίου που δεν θα καλύπτουν τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να ενταθεί η ανεργία, η διαφθορά και η παραοικονομία εφόσον η ρευστότητα θα εκλείπει σταδιακά τόσο από το ίδιο το κράτος, αφού θα υπάρχει ρευστό μόνο ως απόθεμα ασφαλείας, όσο και από τις τράπεζες για τις οποίες το κόστος δανεισμού θα γίνεται όλο και πιο δυσβάστακτο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία από μία επιπόλαιη αντίδραση της κυβέρνησης για την μεταμνημονιακή εποχή ενδέχεται να αποβεί καταστροφική, όταν απαιτείται σύνεση, υπομονή, σχέδιο και σαφής μεταρρυθμιστικός προσανατολισμός.

*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

in.gr