Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντιπαράθεση για τις συνθήκες διαβίωσης ΑμεΑ στο Λοιμωδών

Αντιπαράθεση για τις συνθήκες διαβίωσης ΑμεΑ στο Λοιμωδών

Σε καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιώνουν συνάνθρωποι μας με αυτισμό προέβη ο πρόεδρος του Σωματείου «Σύλλογος Οικογένεια Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά» Γιώργος Γεωργούλας. «Τα πέταξαν σαν σκουπίδια σε εγκαταστάσεις ακατάλληλες και επικίνδυνες». Οι έντονες αντιδράσεις υποχρέωσαν το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει, κάνοντας λόγο για «διεθνή πρωτόκολλα και γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, όπου ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα».

Σε καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιώνουν συνάνθρωποι μας με αυτισμό προέβη ο πρόεδρος του Σωματείου «Σύλλογος Οικογένεια Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά» Γιώργος Γεωργούλας. «Τα πέταξαν σαν σκουπίδια σε εγκαταστάσεις ακατάλληλες και επικίνδυνες. Σε αυτούς τους χώρους πρέπει να ζήσουν τα παιδιά μας την υπόλοιπη ζωή τους».

Πρόκειται για 30 ανθρώπους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά στο πρώην Λοιμωδών, στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής, και σε άλλες ακατάλληλες δομές.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Γεωργούλας κατήγγειλε ότι σε παλαιότερη περίπτωση, όταν είχαν μεταφερθεί από το Σκαραμαγκά οι 31 νοσηλευόμενοι, οχτώ εξ’ αυτών έχασαν τη ζωή τους τον πρώτο μήνα μετά τη μεταστέγαση.

«Οι επιστήμονες λένε ότι στα παιδιά με αυτισμό δεν επιτρέπεται ούτε η αλλαγή χρώματος στον τοίχο, και μετά από 30 χρόνια τους άλλαξαν χώρο και να τους πάνε σε χώρους που θυμίζουν μπουντρούμια. Θέλουν να επιστρέψουν στο ίδρυμα (Σκαραμαγκά), έχουν την εντύπωση ότι βρίσκονται στους νέους χώρους για ολιγοήμερη νοσηλεία και θα επιστρέψουν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργούλα, όταν αντιδρούν, τους δένουν με ιμάντα από το πόδι ή το χέρι ή κάνουν χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων χωρίς μέτρο.

Υπουργείο Εργασίας: Μην ταράζετε τους φιλοξενούμενους

Οι έντονες αντιδράσεις υποχρέωσαν το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να παρέμβει, κάνοντας λόγο για «διεθνή πρωτόκολλα και γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, όπου ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα».

«Οι φιλοξενούμενοι δεν εκδιώχθηκαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά. Η απόφαση απομάκρυνσης των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών, αλλά και σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι η Μονάδα Παίδων Σκαραμαγκά βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού και σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτόν, προσδίδοντας μορφή «γκέτο» στη φιλοξενία των ΑΜΕΑ. «Η σύγχρονη επιστήμη και διεθνής πρακτική επιτάσσει τη συνύπαρξη και όχι την απομόνωση» αποσαφηνίζει το υπουργείο.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας συμπληρώνει πως «μέσα στο ίδρυμα Σκαραμαγκά, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν στην καλύτερη περίπτωση τριτοκοσμικές. Την απερίγραπτη επικρατούσα κατάσταση είχε διαπιστώσει και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος με κατηγορηματικό τρόπο ζητούσε σε δύο εκθέσεις του την άμεση μεταφορά των φιλοξενουμένων σε κατάλληλες δομές».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι φωτογραφίες φιλοξενουμένων που διαρρέουν στον Τύπο και η διατάραξη της λειτουργίας της Μονάδας και της ηρεμίας των περιθαλπόμενων για λόγους πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων, έχει συνέπειες στους ίδιους τους ωφελούμενους.

«Πόσω μάλλον, όταν η έκθεση ανθρώπων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε κοινή θέα αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων ή κακή άσκηση των δικαιωμάτων τους» σημειώνει το υπουργείο.

«Σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και τις γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα. Δηλαδή, για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον εαυτό τους, όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Η καθήλωση, που ακολουθούσαν ως μέτρο αντιμετώπισης των διεγέρσεων από ετών και στη Μονάδα του Σκαραμαγκά, στις νέες μονάδες σταδιακά μειώνεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι, όμως, επικίνδυνο να παύσει απότομα, χωρίς να έχει αναπτυχθεί άλλο σύστημα παρακολούθησης και, μάλιστα, σε περίοδο προσαρμογής. Η πρακτική της καθήλωσης εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν τον εαυτό τους και επιβάλλεται να προστατευθούν» προσθέτει.

in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024