Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Στο ψυγείο» η Ευρώπη: Νεκροί και πολλά προβλήματα

«Στο ψυγείο» η Ευρώπη: Νεκροί και πολλά προβλήματα

Κύμα ψύχους από τη Σιβηρία πλήττει τη από σήμερα Δευτέρα την ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου εδώ και τρεις ημέρες εννέα άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κρύου.

Κύμα ψύχους από τη Σιβηρία πλήττει τη από σήμερα Δευτέρα την ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου εδώ και τρεις ημέρες δέκα άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κρύου.

Στη Γαλλία δύο άστεγοι βρέθηκαν νεκροί, ο ένας χθες, Κυριακή, στη Βαλάνς (νοτιοανατολική Γαλλία) και ο άλλος την Παρασκευή στην περιοχή του Παρισιού. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες εντείνονται από έναν βορειοανατολικό άνεμο, προβλέπεται να φθάσουν μέχρι τους 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν (η αίσθηση του κρύου θα είναι -18 βαθμοί). Αύριο και μεθαύριο αναμένεται ότι θα είναι οι πιο κρύες ημέρες.

Οι αρχές άνοιξαν περισσότερες από 3.100 επιπλέον προσωρινές θέσεις φιλοξενίας για τους αστέγους. Τέτοιο καθυστερημένο κύμα ψύχους είχε να σημειωθεί από το 2005.

Στο Βέλγιο με τις θερμοκρασίες να προβλέπεται να φθάσουν μέχρι τους 10, ακόμη και τους 15 βαθμούς υπό το μηδέν, ο δήμαρχος του Έτερμπεκ, μιας από τις 19 κοινότητες της περιφέρειας των Βρυξελλών, έδωσε εντολή να συλλαμβάνονται και να μεταφέρονται σε καταφύγια όσοι άστεγοι δεν δέχονται να μεταφερθούν σ’ αυτά με τη θέλησή τους επειδή «ο κίνδυνος για τη ζωή είναι μεγάλος».

Πολικό ψύχος θα «χτύπησε» και την Ελβετία, όπου η πιο χαμηλή θερμοκρασία, -28,3 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στο πέρασμα του Όφεν, στα 1.970 μέτρα στο νοτιοανατολικό καντόνι Γκριζόν. Κάτω από τα 1.000 μέτρα, το ρεκόρ ήταν οι 15,6 βαθμοί υπό το μηδέν στο Μπριζιλάου, στο βορειοανατολικό καντόνι του Άπεντσελ. Η θερμοκρασία σήμερα ήταν -4 βαθμοί Κελσίου στη Γενεύη και -8,2 βαθμοί Κελσίου στη Βέρνη.

Στη γειτονική χώρα, την Ιταλία και συγκεκριμένα τη Ρώμη, το χιόνι επέστρεψε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2012, φθάνοντας τα 3-4 εκατοστά και προκαλώντας επίσης προβλήματα στις μεταφορές. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Οι δημοτικές αρχές άνοιξαν την Κυριακή το βράδυ τρεις σταθμούς του μετρό και έναν σιδηροδρομικό για να καταφύγουν άστεγοι.

Στη Βόρεια Ιταλία, ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη Γιουβέντους και την Αταλάντα αναβλήθηκε λόγω έντονης χιονόπτωσης.

Στο «ψυγείο» και η Γερμανία, όπου οι θερμοκρασίες προβλέπεται να πέσουν στους 20 βαθμούς υπό το μηδέν. Στην κορυφή του Τσουγκσπίτσε (2.962 μέτρα), του υψηλότερου γερμανικού όρους, στη διάρκεια της περασμένης νύχτας η θερμοκρασία έπεσε στους -27 βαθμούς Κελσίου και είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από την αρχή του χειμώνα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Στο Βερολίνο, όπου ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε πάνω από 3.000, τα καταφύγια υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, σύμφωνα με τον δημόσιο τοπικό ραδιοσταθμό RBB.

Παρόμοιο το κλίμα που επικρατεί και στην Ολλανδία, με το κύμα ψύχους που έχει επονομαστεί «η Αρκούδα της Σιβηρίας», οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν στη διάρκεια της ημέρας, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη, οπότε η αίσθηση της θερμοκρασίας θα είναι -17 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.

Δεν είναι διαφορετικά τα πράγματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το χιόνι να επηρεάζει ήδη την ανατολική Αγγλία και τη μετεωρολογική υπηρεσία να έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για το διάστημα μέχρι και την Τετάρτη. Η εβδομάδα αυτή μπορεί να είναι «η πιο κρύα» εδώ και πολλά χρόνια.

«Αφύσικα χαμηλές» θερμοκρασίες επικρατούν από το Σαββατοκύριακο ακόμα και για… τη Ρωσία, όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται από τους -14 βαθμούς Κελσίου την ημέρα μέχρι τους -24 βαθμούς Κελσίου τη νύκτα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, το κρύο δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.

Στη Ρουμανία, ένας 65χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός τη Δευτέρα έξω από το σπίτι του, στη βόρεια Ρουμανία και ο θάνατός του αποδίδεται από τις αρχές στο ακραίο ψύχος που πλήττει τη χώρα. Λόγω της κακοκαιρίας έχουν ακυρωθεί πολλά δρομολόγια τρένων. Τα σχολεία σε πολλές επαρχίες αλλά και στο Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα, θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη καθώς οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024