Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η τράπεζα ABLV κηρύσσεται σε χρεοκοπία

Η τράπεζα ABLV κηρύσσεται σε χρεοκοπία

Η λετονική τράπεζα ABLV έχει χρεοκοπήσει ήδη ή οδεύει σε χρεοκοπία και θα εκκαθαριστεί, διότι η διάσωσή της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, ανακοίνωσαν σήμερα το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χωριστά δελτία Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Η λετονική τράπεζα ABLVέχει χρεοκοπήσει ήδη ή οδεύει σε χρεοκοπία και θα εκκαθαριστεί, διότι η διάσωσή της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, ανακοίνωσαν σήμερα το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χωριστά δελτία Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Η ABLV, η οποία κατηγορείται για μεγάλης κλίμακας νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τις αρχές των ΗΠΑ, κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες να καταρτίσει ένα σχέδιο για να επιβιώσει τις τελευταίες ημέρες αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς οι πελάτες της τράπηκαν σε φυγή και η διοίκησή της δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια, παρά τις έκτακτες χορηγήσεις ρευστότητας από τη λετονική κεντρική τράπεζα.

Η Λετονία, κράτος μέλος της ευρωζώνης, χώρα που γειτονεύει με τη Ρωσία, έχει μπει στο μικροσκόπιο το τελευταίο διάστημα καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες πως αποτελεί κανάλι για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη Ρωσία, την Ουκρανία, ακόμα και τη Βόρεια Κορέα.

Η ABLV, η τρίτη μεγαλύτερη λετονική τράπεζα, που ανήκει σε ιδιώτες, παρασύρθηκε στο επίκεντρο μιας θύελλας καθώς οι αμερικανικές αρχές την έχουν κατηγορήσει για συγκάλυψη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δωροδοκίες αξιωματούχων κι ακόμη και συνέργεια στην παραβίαση των κυρώσεων οι οποίες επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα.

«Λόγω της σημαντικής επιδείνωσης της ρευστότητάς της, η τράπεζα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της και άλλες οφειλές της», ανέφερε η ΕΚΤ, η οποία είναι ο εποπτικός φορέας που είναι αρμόδιος για την ABLV.

«Η τράπεζα δεν διέθετε επαρκή κεφάλαια άμεσα για να αντέξει τις εσπευσμένες εκροές καταθέσεων πριν αρχίσει η διαδικασία αποζημίωσης του λετονικού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων», συμπλήρωσε η ΕΚΤ.

Οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, τις οποίες η τράπεζα διαψεύδει, την αποσταθεροποίησαν καθώς καταθέσεις ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ αναλήφθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες,εξωθώντας την ΕΚΤνα αναστείλει όλες τις πληρωμές τη Δευτέρα για να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του πιστωτικού ιδρύματος.

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης διαβεβαιώνει ότι η παραμονή της ABLVσε λειτουργία δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Λετονίας.

Η ABLVμολαταύτα αντέτεινε ότι εκπλήρωσε όλες τις κανονιστικές προϋποθέσεις αλλά δεν της επιτρέπεται να συνεχίσει τη λειτουργία της εξαιτίας «πολιτικών» λόγων.

«Η τράπεζα τονίζει: το ύψος των πόρων της επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων όλων των πελατών και πιστωτών της. Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις θα καλυφθούν με τα κεφάλαια της ABLV», διαβεβαίωσε.

Οι καταθέσεις στην τράπεζα, όπως και σε πολλές άλλες στη Λετονία, κατά μεγάλο ποσοστό ανήκουν σε ξένους πελάτες, κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Συνολικά το 40% των καταθέσεων όλων των τραπεζών της Λετονίας έχει γίνει από αλλοδαπούς, και αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι ορισμένα από τα κεφάλαια συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες.

Για να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα χρήματος η κυβέρνηση της Λετονίας ανακοίνωσε την Παρασκευή σχέδια για να μειωθεί κατά το ήμισυ το ποσό των καταθέσεων αλλοδαπών.

Όμως αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό για να διασωθεί η ABLV, που είχε διορία μέχρι χθες για να παρουσιάσει στην ΕΚΤένα αξιόπιστο σχέδιο για την παραμονή της σε λειτουργία μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει εάν δεν το έπραττε.

Η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας Ντάνα Ριζνίς-Οζόλα άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα όδευε προς εκκαθάριση όταν δήλωσε ότι το δημόσιο δεν θα επέμβει για να διασώσει την ABLV, τονίζοντας πως το πιστωτικό ίδρυμα δεν αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για τη λετονική οικονομία. «Η ABLVδεν θεωρείται συστημική τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα τη διασώσει, διότι η έκθεση της λετονικής οικονομίας (σε οικονομικό κίνδυνο) είναι χαμηλή», εξήγησε η υπουργός. Η τράπεζα «έχει συστημική σημασία, αλλά αυτή δεν είναι κρίσιμη», επέμεινε η ίδια.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024