Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απελευθέρωση Γιουτζέλ στο «και 5» της επίσκεψης Γιλντιρίμ

Απελευθέρωση Γιουτζέλ στο «και 5» της επίσκεψης Γιλντιρίμ

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Γιλντιρίμ στη γερμανική πρωτεύουσα επιβεβαιώνεται η είδηση που μετέδωσε νωρίτερα η Die Welt για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Ντένιζ Γιουτζέλ.

Την απελευθέρωση του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου Ντένιζ Γιουτζέλ επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Είχε προηγηθεί σχετική πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη σχετικό tweet του δικηγόρου του Ντένιζ Γιουτζέλ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η απελευθέρωση του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου της Die Welt έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο -που έγινε σε ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα και λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης- και ενόσω ο Γιλντιρίμ βρίσκεται ακόμη στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ήδη στο προοίμιο της επίσκεψής του ο τούρκος πρωθυπουργός είχε εκφράσει την ελπίδα για άμεση απελευθέρωση του Γιουτζέλ.

Σημειώνεται ότι ο Γιουτζέλ προφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2017 με την κατηγορία της κατασκοπείας και τρομοκρατικής προπαγάνδας, χωρίς όμως να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες. Η υπόθεση είχε οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των ήδη τεταμένων γερμανοτουρκικών σχέσεων. Στο κατηγορητήριο που παρουσίασε σήμερα η εισαγγελία ζητά να επιβληθεί στον δημοσιογράφο ποινή φυλάκισης 18 ετών.

Πρώτες αντιδράσεις

Την απροσδόκητη εξέλιξη έσπευσε να χαιρετίσει ο υπηρεσιακός υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε δήλωσή του προς την εφημερίδα Bild αναφέρει: «Χαίρομαι πολύ για αυτή την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης. Και περισσότερο χαίρομαι για τον Ντένιζ Γιουτζέλ και την οικογένειά του. Είναι μια καλή μέρα για όλους μας. Ευχαριστώ την τουρκική κυβέρνηση για τη συμβολή της στην επίσπευση της διαδικασίας».

Την απελευθέρωση χαιρέτισε και η Αριστερά, με την τουρκικής καταγωγής αντιπρόεδρο της Κ.Ο. όμως να αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε μυστική συμφωνία μεταξύ Μέρκελ και Γιλντιρίμ. «Χαίρομαι που μετά από έναν χρόνο ο Ντένιζ Γιουτζέλ είναι και πάλι ελεύθερος. Ο Ντένιζ Γιουτζέλ ήταν πολιτικός κρατούμενος του Ερντογάν. Απομένει να δούμε τι όπλα και άλλα εξοπλιστικά θα λάβει ως αντάλλαγμα η Τουρκία από την καγκελάριο».

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, bild.de)



Deutsche Welle

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024