Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραμένει η ένταση στις διμερείς σχέσεις μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Γιλντιρίμ

Παραμένει η ένταση στις διμερείς σχέσεις μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Γιλντιρίμ

Πολλά εμπόδια στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία εξακολουθεί να διαπιστώνει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, κατά την συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τόνισε επανειλημμένα πόσο σημαντικό και επείγον είναι το ζήτημα της κράτησης του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

Πολλά εμπόδια στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία εξακολουθεί να διαπιστώνει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, κατά την συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τόνισε επανειλημμένα πόσο σημαντικό και επείγον είναι το ζήτημα της κράτησης του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

Οι δύο ηγέτες πάντως επισήμαναν ότι η αποψινή συνάντηση αποτελεί απόδειξη της κοινής βούλησης για βελτίωση των διμερών σχέσεων και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις επαφές τους μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο.

«Αρκετή δουλειά» πρέπει να γίνει ακόμη, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ και σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας αλλά και τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης.

Η βούληση για συζήτηση υπάρχει, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες στην διαδικασία επαναπροσέγγισης, τόνισε η καγκελάριος. «Η υπόθεση Γιουτζέλ οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεων και παραμένει ένα βάρος» δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απαγγελθούν σύντομα κατηγορίες και να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία, με όρους κράτους δικαίου.

Γιλντιρίμ: Δεν θέλουμε να ζημιώνονται οι σχέσεις μας

Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη δίκη του Ντενίζ Γιουτζέλ, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι, όπως και η Γερμανία, ένα κράτος δικαίου και ότι η υπόθεση είναι αρμοδιότητα της τουρκικής δικαιοσύνης, η οποία ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Ζήτησε μάλιστα κατανόηση για τις καθυστερήσεις, επικαλούμενος τον φόρτο εργασίας στα τουρκικά δικαστήρια, λόγω των υποθέσεων που αφορούν την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα η δίκη να ξεκινήσει σύντομα και να καταλήξει σε αποτέλεσμα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη διαδικασία. Η Τουρκία δεν θέλει η υπόθεση Γιουτζέλ «ή παρόμοιες υποθέσεις» να ζημιώσουν τις σχέσεις της με την Γερμανία, πρόσθεσε.

«Επεισόδιο» με δημοσιογράφο

Σε ό,τι αφορά την στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κούρδων μαχητών στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η Τουρκία, με τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, προστατεύει όχι μόνο τους δικούς της πολίτες, αλλά και τα σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και την εξάπλωση της τρομοκρατικού κινδύνου στην Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι επιθέσεις στο Αφρίν υπηρετούν αυτούς τους στόχους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οργάνωση YPG είναι ο συριακός βραχίονας του ΡΚΚ» δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ. Στο σημείο αυτό δημοσιογράφος ύψωσε φωτογραφίες από τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν, για να απαντήσει ο κ. Γιλντιρίμ ότι οι φωτογραφίες είναι ψεύτικες και αποτελούν κουρδική προπαγάνδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς της βίζας για τους τούρκους πολίτες και την Τελωνειακή Ένωση, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένους όρους με την συμφωνία γα το προσφυγικό.

«Υπάρχει ακόμη κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει και από τη δική μας σκοπιά μια διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης θα την δούμε μόνο όταν θα έχουμε πειστεί περισσότερο από την πρόοδο για τους μηχανισμούς του κράτους δικαίου. Παρακολουθούμε τα πράγματα πολύ εντατικά, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη πολύ χρόνο και σίγουρα κάποιες ενέργειες προκειμένου να μπορούμε καν να κοιτάξουμε στο μέλλον. Άρα δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα» τόνισε, ενώ σε ό,τι αφορά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, επισήμανε ότι πρέπει να εκταμιευθούν τα χρήματα που έχει συμφωνηθεί να διατεθούν στην Άγκυρα.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε πάντως ότι η αποψινή επίσκεψη αποτελεί δείγμα αμοιβαίας βούλησης να συζητήσουμε εντατικά για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων σε μια κοινή βάση αξιών. «Αυτό όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ εύκολο» διευκρίνισε.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024