Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: 53 μαχητές του ΙΚ έχουν σκοτωθεί και 680 ύποπτοι έχουν συλληφθεί

Αίγυπτος: 53 μαχητές του ΙΚ έχουν σκοτωθεί και 680 ύποπτοι έχουν συλληφθεί

Συνολικά 53 ισλαμιστές μαχητές έχουν σκοτωθεί και 680 ύποπτοι έχουν συλληφθεί έπειτα από μια εβδομάδα επιχειρήσεων που έχουν εξαπολύσει οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία της Αιγύπτου, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του στρατού.

Συνολικά 53 ισλαμιστές μαχητές έχουν σκοτωθεί και 680 ύποπτοι έχουν συλληφθεί έπειτα από μια εβδομάδα επιχειρήσεων που έχουν εξαπολύσει οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία της Αιγύπτου, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του στρατού.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που επιδιώκει την επανεκλογή του στις εκλογές της 26ης Μαρτίου, διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να συντρίψουν τους μαχητές στη χερσόνησο του Σινά, μετά την τρομοκρατική ενέργεια με στόχο ένα τέμενος στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου που είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 300 νεκρούς.

Οι επιχειρήσεις «εκκαθάρισης», με την ονομασία «Σινά 2018», στις οποίες συμμετέχουν ο στρατός, το πολεμικό ναυτικό, η πολεμική αεροπορία και η αστυνομία της Αιγύπτου, ξεκίνησαν την Παρασκευή στο Σινά, στο Δέλτα του Νείλου και την έρημο στο δυτικό τμήμα της χώρας στη μεθόριο με τη Λιβύη.

Στόχος των επιχειρήσεων είναι «τρομοκρατικά και εγκληματικά στοιχεία και οργανισμοί», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, συνταγματάρχης Ταμέρ αλ-Ριφάι, σε μια συνέντευξη Τύπου που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Όπως τόνισε, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έχουν καταστρέψει 1000 κιλά εκρηκτικών υλών, 378 κρησφύγετα τζιχαντιστών και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, καθώς και ένα κέντρο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών, οι τζιχαντιστές, έπειτα από τις ήττες τους στη Συρία και το Ιράκ, σχεδιάζουν «να εγκαθιδρύσουν ένα νέο τρομοκρατικό κέντρο σε άλλη τοποθεσία και ενδεχομένως αυτή να είναι η χερσόνησος Σινά», σημείωσε ο Ριφάι.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν περισσότερες από 100 επιδρομές στο βόρειο και κεντρικό Σινά, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε κρησφύγετα μαχητών, έξω από κατοικημένες περιοχές για να αποφευχθούν πλήγματα σε αμάχους, δήλωσε ο ταξίαρχος Αλά Νταουαρά.

Ο υποστράτηγος Γιασέρ Αμπντέλ Αζίζ σημείωσε πως η επιχείρηση θα τερματιστεί όταν εκδιωχθούν οι «τρομοκράτες» από το Σινά, προσθέτοντας πως έπειτα από τη στρατιωτική επιχείρηση, οι αιγυπτιακές αρχές θα προωθήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τη χερσόνησο.

Κάτοικοι της περιοχής έχουν εγείρει ανησυχίες για ελλείψεις σε τροφή και φάρμακα στη χερσόνησο έπειτα από τον πλήρη αποκλεισμό της πρόσβασης στην περιοχή.

Ο Ριφάι τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις συνεργάζονται στενά με τις τοπικές αρχές για το συντονισμό διανομής τροφής ιατρικής βοήθειας και άλλων προμηθειών.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024