Σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών θα έχει, σε Παρίσι και Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι όπου θα παραμείνει έως τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια (15- 16/2) θα μεταβεί στο Λονδίνο.

Στις συναντήσεις θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του χρέους, η ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Επίσης ο κ. Τσακαλώτος θέλει να καθησυχάσει ανησυχίες για την πορεία των ελληνικών τραπεζών οι οποίες βρίσκονται ήδη στην διαδικασία των sress test από την ΕΚΤ αλλά και γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει προληπτική πιστωτική γραμμή μετά το πρόγραμμα.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση, με τις τιμές να υποχωρούν και τις αποδόσεις να αυξάνονται. Η απόδοση του 10ετές ομολόγου μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας εκτινάχθηκε από το 3,6% πριν ξεκινήσει η αναταραχή, στο 4,23% εχθές.

Σημειώνεται πως πιέσεις ασκούνται και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης με τις αποδόσεις τους να επιστρέφουν σε πολυετή υψηλά λόγω αφενός των ανησυχιών για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς και αφετέρου της ανησυχίας ότι η ισχυρή οικονομία της περιοχής θα ωθήσει την ΕΚΤ να σηματοδοτήσει σύντομα το τέλος του QE.

Η αγορά θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να ηρεμήσει μετά την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας, επισημαίνουν αναλυτές. Αυτό που μένει να φάνει είναι οι όποιες θετικές επιδράσεις που θα έχει στην αγορά ομολόγων η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την ερχόμενη Παρασκευή. Ο οίκος αξιολόγησης είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από «CCC» σε «B-» στις 18 Αυγούστου του 2017 με θετικό outlook.

Διαβάστε επίσης:

in.gr