Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ειρήνη στη Συρία γόρδιος δεσμός για τη Μόσχα

Η ειρήνη στη Συρία γόρδιος δεσμός για τη Μόσχα

Μπορεί η Ρωσία να βγήκε νικήτρια στον πόλεμο,αλλά η ειρηνευτική διπλωματία για την επόμενη ημέρα είναι πιο δύσκολη από ό,τι είχαν φανταστεί οι ρώσοι διπλωμάτες.

Για τη Ρωσία, ο πόλεμος μπορεί να αποδειχθεί πιο εύκολος από την ειρήνη στη Συρία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βιάζεται να σφραγίσει μια πολιτική συμφωνία για τη Συρία μετά τη στρατιωτική παρέμβασή του που γύρισε τον πόλεμο υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και έκανε τη Μόσχα τον σημαντικότερο ξένο παράγοντα στη χώρα. Αλλά οι συνομιλίες του Σότσι, στις οποίες αρνήθηκε να λάβει μέρος η κύρια αντιπολίτευση της Συρίας, υπογράμμισαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο στην ειρηνευτική διπλωματία για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με το Βήμα τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπήκε στη συριακή σύγκρουση με μια στρατιωτική εκστρατεία που υποσχέθηκε ότι θα ήταν γρήγορη και αποφασιστική. Σχεδόν δυόμισι χρόνια αργότερα, βρίσκεται σε τέλμα. Μετά τη στρατιωτική επιτυχία, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, ο Ασαντ έχει καταστεί πιο δυναμικός και πιο ανεξέλεγκτος, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποδαυλίζει την αιματοχυσία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσική στρατιωτική «αποστολή εξετελέσθη», ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει συνθλιβεί και ότι τα στρατεύματα θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην πατρίδα. Από τότε, η αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Ρωσίας στη Βορειοδυτική Συρία έχει δεχθεί επιθέσεις τουλάχιστον δύο φορές. Το καθεστώς του Ασαντ συνεχίζει να βομβαρδίζει τα εδάφη των ανταρτών, με ρωσική αεροπορική υποστήριξη. Περισσότεροι από 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ τον περασμένο μήνα. Οι συνομιλίες στο Σότσι έγιναν αντικείμενο μποϊκοτάζ από την κύρια αντιπολίτευση της Συρίας. Η Τουρκία ξεκίνησε επίσης μεγάλη επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ στο Αφρίν της Βορειοδυτικής Συρίας.

«Ο Πούτιν είχε δίκιο όταν δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί. Αλλά όλες οι άλλες συγκρούσεις επιδεινώνονται» λέει ο Μπόρις Ντόλγκογκ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. «Η ρωσική κυβέρνηση υπερεκτίμησε την ικανότητα των Σύρων να βρουν οι ίδιοι τη λύση. Στη Μόσχα νόμισαν ότι μετά τη νίκη επί του ISIS το στρατιωτικό μέρος της σύγκρουσης θα τελείωνε. Αλλά τώρα τα [αντιμαχόμενα] μέρη ποντάρουν και πάλι στη δύναμη» προσθέτει ο ρώσος αναλυτής.

in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024