Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Bάση δεδομένων ταυτοποίησης DNA για τους έλληνες πεσόντες του έπους του '40

Bάση δεδομένων ταυτοποίησης DNA για τους έλληνες πεσόντες του έπους του ’40

Bάση δεδομένων ταυτοποίησης DNA για τους έλληνες πεσόντες του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου στην Αλβανία δημιουργεί το ΓΕΕΘΑ και ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να εντοπίσουν τα οστά των θανόντων συγγενών τους για τις σχετικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν

Bάσηδεδομένων ταυτοποίησης DNA για τους έλληνεςπεσόντες του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου στην Αλβανία δημιουργεί το ΓΕΕΘΑ και ενημερώνειτους ενδιαφερόμενους που θέλουν να εντοπίσουν τα οστά των θανόντων συγγενών τουςγια τις σχετικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε σχετική ανακοίνωσή του, στις 22 Ιανουαρίου άρχισαν από την περιοχή DRAGOT (TEPELENE) τηςΑλβανίας οι εργα­σίες αναζήτησης, εκταφής, προσδιορισμού της ταυτότητας και ενταφιασμού των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πο­λεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέ­μου 1940-41. Αυτές οι εργασίες, σημειώνει, εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, καθώς και των συμφωνηθέντων στις 20 Δεκεμβρίου 2017 από τη Μεικτή Ε­πιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Για την υλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών των ελλήνων ηρώων του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμουαπαιτείται η λήψη δύοδειγμάτων αίματος από τους ενδιαφερόμενους εν ζωή συγγενείς των πεσόντων και ειδικότερα ενός δείγμα­τος από τη μητρική «γραμμή» και ενόςδείγματος από την πατρική «γραμμή».

Για τα οστά που θα βρίσκονται καικαθ’ οιονδήποτε τρόπο καθίσταται εφικτή η αναγνώρισή τους -επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ- «θα ενημερώνονται από την αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ οι συγγενείς – απόγονοι του πεσόντα».

Η διαδικασία:

  • Από τη μητρική «γραμμή»

Από αδελφό/ή του πεσόντα ο οποίος/α να προέρχεται από την ίδια μητέρα.
Από παιδί της αδελφής του πεσόντα (ανιψιός-ανιψιά).
Από παιδί (αγόρι-κορίτσι) της εξαδέλφης του πεσόντος, της οποίας η μητέρα να είναι αδελφή της μητέρας του πεσόντος.
Από παιδί της κόρης της αδελφής του πεσόντος.

  • Από την πατρική «γραμμή»

Από αδελφό του πεσόντος ο οποίος να προέρχεται από τον ίδιο πατέρα.
Από υιό του πεσόντος.
Από υιό του αδελφού του πεσόντος (ανιψιός).
Από εξάδελφο του πεσόντος (υιός του αδελφού του πατέρα του) ή από τον υιό του ως άνω εξαδέλφου του.

Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ(www.geetha.mil.gr), ενώ οι ενδιαφερόμενοιμπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-7494749 του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών / Κέντρο Μοριακής Βιολογίας (κ. Παν. Μενούνος).

Για την απαιτούμενη αιμοληψία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυν­θούν αδαπάνως στα παρακάτω στρατιωτικά νοσοκομεία-υγειονομικές μονάδες: Ν. Αττικής: 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών-417 Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ)-414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων-Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ)-251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ). 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (Ν. Θεσσαλονί­κης). Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (Ν. Χανίων). 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας. 411 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Τρίπολης. 212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (Ν. Ξάνθης).216 – 219 Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (Ν. Έβρου). 88 Τάγμα Υγειονομικού (Ν. Λήμνος). 98 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Λέσβος). 96 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Χίος). 79 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Σάμος). 80 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Κως). 95 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Ρόδος).

Ακόμη, τοΓΕΕΘΑ τονίζει πως εναλλακτικά «οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτειδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο από το οποίο θα πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη αιμοληψία και τα δείγματα θα αποσταλούν (μέσω courier) στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών / Κέντρο Μοριακής Βιολογίας (Λεωφ. Μεσογείων 138 και Κατεχάκη, Τ.Κ.11525). Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα επιβαρυνθούν το ανάλογο κόστος».

Μάνος Χαραλαμπάκης

in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024