Ολα τόσο προφανή και ταυτόχρονα απόκρυφα και σκοτεινά.

Με την πρώτη ματιά γίνεται φανερό ότι η πόλη είναι ο Βόλος. Τρία τα σημεία αναφοράς.

Σύμφωνα με τα Νέα το συγκρότημα των καπναποθηκών Παπαστράτου στην άκρη της φωτογραφίας είναι το πρώτο. Μαζί με την καπνοβιομηχανία Ματσάγγου, που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και όπου για δεκαετίες εργάστηκαν πολλές φτωχές κοπέλες, οι λεγόμενες «ματσαγγούλες», ο Παπαστράτος υπήρξε πνεύμονας οικονομίας για την περιοχή της Μαγνησίας, καταλαμβάνοντας ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Ιάσονος, Αργοναυτών, Φιλελλήνων και Μαυροκορδάτου. Τυπικό παράδειγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του προηγούμενου αιώνα και με σαφείς αναφορές στον νεοκλασικισμό, το διπλό κτιριακό συγκρότημα είναι τώρα η ψυχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το άλλο κτίριο που δεσπόζει στην εικόνα είναι η Εξωραϊστική Λέσχη. Το 1894 ο έμπορος Ιωάννης Σαραφόπουλος, με καταγωγή από το χωριό Πινακάτες, αφού πλούτισε από το εμπόριο βάμβακος στο Μισίρι, επιστρέφει στη γενέτειρά του, κατασκευάζει στα Καλά Νερά το πρώτο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο – σαπωνοποιείο, ενώ παράλληλα χτίζει δίπλα στο κύμα τη διώροφη κατοικία με τον εντυπωσιακό εξωτερικό και εσωτερικό διάκοσμο. Η αστική τάξη κάνει την έναρξή της και λίγα χρόνια αργότερα, θέλοντας να μορφώσει τα παιδιά της, θα καλέσει μέσω του γιατρού Δημήτρη Σαράτση τον Αλέξανδρο Δελμούζο, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα Αθεϊκά του Βόλου.
Για το τρίτο και τελευταίο σημείο αναφοράς δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ακόμα και όποιος δεν κατάγεται από την περιοχή εύκολα θα αναγνωρίσει στο βάθος το βουνό των Κενταύρων με τους οικισμούς της Μακρινίτσας, της Κουκουράβας, των Σταγιατών, της Ανακασιάς και της Πορταριάς – το Πήλιο.
Η εποχή του έτους κατά την οποία γίνεται η φωτογραφική απεικόνιση του συγκεκριμένου στιγμιότυπου είναι κι αυτή προφανής. Μας βοηθούν τα θερινά καπέλα, η ελαφρά καλοκαιρινή ένδυση και η ενασχόληση με θαλάσσια αθλήματα. Οσο δε για το τι έχει αποτυπώσει ο φακός, δεν μένει η παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για αγώνες κολύμβησης ή κατάδυσης.

in.gr