Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Από το Brain Drain στο Brain Gain»

«Από το Brain Drain στο Brain Gain»

Το θέμα της διαρροής εγκεφάλων, μυαλών και γνώσεων, νέων ανθρώπων με ικανότητες και σπουδές που φεύγουν από κάποιες χώρες της Ευρώπης, κυρίως του νότου, και «μεταναστεύουν» σε άλλες με προηγμένες οικονομίες, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης «Brain drain vs Brain Gain» που πραγματοποιήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.

Το θέμα της διαρροής εγκεφάλων, μυαλών και γνώσεων, νέων ανθρώπων με ικανότητες και σπουδές που φεύγουν από κάποιες χώρες της Ευρώπης, κυρίως του νότου, και «μεταναστεύουν» σε άλλες με προηγμένες οικονομίες, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης «Brain drain vs Brain Gain» που πραγματοποιήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.

Νέοι άνθρωποι, με κοινό σημείο το μεράκι τους για τις δικές τους προσωπικές δουλειές, παραβρέθηκαν και ανέλυσαν τα δικά τους ξεκινήματα, την πορεία των επιχειρήσεών τους και τους στόχους για το μέλλον. Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, Δημήτρης Παπαδημούλης, o ευρωβουλευτής και μέλος της GUE/NGL, Κούρτσιο Μαλτέζε, καθώς και o υπεύθυνος του γραφείου του προγράμματος «Erasmus», Ζοάο Κόστα. Οι νέοι επιχειρηματίες, αφού παρουσίασαν τα εγχειρήματά τους, εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα.

«Πίσω από την ιδέα της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης, βρίσκονταν δύο βασικές σκέψεις. Οι χώρες του Νότου της Ευρώπης υφίστανται μία αιμορραγία εγκεφάλου που αποτελεί γι’ αυτές στρατηγικό πλήγμα. Η δεύτερη σκέψη ήταν ότι οι χώρες του Νότου της Ευρώπης δέχτηκαν μία σειρά από επιθέσεις, επιθέσεις που έλεγαν ότι οι Ισπανοί, οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι δεν δουλεύουν πολύ και χαλάνε τα λεφτά τους στις γυναίκες και στα ποτά. Θέλουμε λοιπόν με την εκδήλωση αυτή να δείξουμε τι αξιόλογα μυαλά υπάρχουν στις χώρες αυτές της Νότιας Ευρώπης. Το γεγονός ότι δουλεύουν περισσότερο οι χώρες του Νότου από τους Βόρειους, είναι πλέον δεδομένο – άλλωστε με βάση τις στατιστικές οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρουσιάζουμε συγκεκριμένα παραδείγματα νέων ανθρώπων από την Ελλάδα, που είτε είναι μυαλά που έχουν κάνει εφευρέσεις, είναι δημιουργικά μυαλά, είτε έχουν ξεκινήσει μικρές επιχειρήσεις μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και τα έχουν καταφέρει. ‘Ανθρωποι που έχουν επιλέξει να μείνουν στην Ελλάδα» επισήμανε ο Στέλιος Κούλογλου.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε «ότι το brain drain που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια, δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι αποτέλεσμα ανισόμετρης ανάπτυξης εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης, που αντί να δημιουργεί συγκλίσεις δημιουργεί αποκλίσεις. Αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη μου σε δύο παράγοντες . Το ένα είναι η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, οι κατασκευαστικές επιλογές της ευρωζώνης οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της ανισομετρίας και των ανισοτήτων και δεύτερον οφείλεται στην κυριαρχία νεοφιλελεύθερων συνταγών στην άσκηση της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής. Αυτό οδηγεί σαν αποτέλεσμα, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, να διαθέτουν μία εξαιρετικά μορφωμένη νέα γενιά, αλλά όχι εκείνες τις ευκαιρίες τις αναπτυξιακές κι αυτό τον δυναμισμό, που θα επιτρέψει σε αυτούς τους νέους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους μέσα στις χώρες τους. Σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, η φυγή των νέων ανθρώπων προς άλλες χώρες κι οικονομίες δεν αποτελεί επιλογή, αποτελεί μία αναγκαιότητα, είναι μία αναγκαστική επιλογή. Κι αυτή η επιλογή, δείχνουν οι αριθμοί ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ». Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «βασικός στόχος είναι να βρεθεί τι πρέπει να γίνει και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain. Ποιες είναι εκείνες οι αναπτυξιακές πολιτικές , η επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία, οι πολιτικές που να συνδέουν την εκπαίδευση με την πολιτική και την ανάπτυξη νέων ιδεών για την εξέλιξη της οικονομίας, μπορούν να επιτρέψουν να επιστρέψει ένα μέρος αυτών των ανθρώπων στις χώρες από τις οποίες κατάγονται, από τις οποίες γεννήθηκαν. Αυτό δεν αφορά μόνο οικονομικούς δείκτες, είναι μία πολιτική που μπορεί να ανατροφοδοτήσει ελπίδα».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμβολή της αριστεράς δεν στραφεί σε πολιτικές μιας ανάπτυξης που να επιτρέπει σε αυτά τα παιδιά και σε αυτές τις χώρες να ξανακερδίσουν αυτά τα μυαλά, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για μία Ευρώπη ελκυστική που καλύπτει τους πολίτες σε κάτι σημαντικό όσον αφορά στο μέλλον της δικής της παρουσίας και προοπτικής. Εάν ένα μέρος από αυτά τα παιδιά μπορέσουν να γυρίσουν με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής στις χώρες που μεγάλωσαν και σπούδασαν, τότε δεν θα φέρουν πίσω μόνο τις γνώσεις τους αλλά θα φέρουν πίσω και τη δική τους εμπειρία από τις χώρες που αναγκάστηκαν να δουλέψουν πριν γυρίσουν πίσω, κι αυτό μπορεί να δώσει μεγάλα κίνητρα και δυναμισμό για προοδευτικές αλλαγές στις χώρες που υποφέρουν από το brain drain».

Tην παρουσίαση της δικής της επιχείρησης έκανε η Ελένη Βακονδίου από τη Zylo Eyewear, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Σύρο και δημιουργεί γυαλιά ηλίου κι οράσεως από ξύλο. «Προσπαθούμε να εξελίσσουμε συνεχώς τα προϊόντα μας, ώστε να καταφέρουμε να εδραιώσουμε το υλικό, το ξύλο στον χώρο των οπτικών. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί το 2017 καταφέραμε με μικρό κόστος να αυξήσουμε την παραγωγή και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στις τιμές μας, ενώ ταυτόχρονα ανεβάσαμε την ποιότητα των σκελετών μας.

Έπειτα από έρευνα που κάναμε, καταφέραμε να ενσωματώσουμε στην premium σειρά μας φυσική ξυλεία καρυδιάς με ελαστικές ιδιότητες. Αυτή η ξυλεία επιτρέπει στον οπτικό να θερμάνει το ξύλο και να προσαρμόσει τον σκελετό στον πρόσωπο του καθενός. Θα ήθελα επίσης να σας μιλήσω και για μία συνέργειά μας με την εταιρεία Phee και τον Σταύρο Τσομπανίδη. Μαζεύουμε τα φύκια από τις παραλίες της Σύρου τα στέλνουμε στο εργαστήριό του στην Πάτρα και μας τα στέλνει πίσω μεταποιημένα έτοιμη πρώτη ύλη για κατασκευή γυαλιών (γυαλιά από φύκια)», υποστήριξε η κ. Βακονδίου.

Από την πλευρά του ο 21χρονος Βαλεντίνος Τζέκας από την FightHoax ανέφερε ότι «μέχρι τώρα η επιχειρηματικότητα, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα είναι το καράβι που με κάνει να αντλώ δύναμη και να είμαι δημιουργικός. Από τότε νιώθω ότι κάθε μου κίνηση έχει τη δύναμη να ακουστεί στην Ελλάδα αλλά κι εκτός, να φυτέψει ιδέες και να ταρακουνήσει τον κόσμο προς το καλύτερο». Η FightHoax είναι μία «news analysis» πλατφόρμα που έχει πολλές δυνατότητες, και μία απ΄ αυτές είναι η αναγνώριση των ψευδών ειδήσεων. Το FightΗoax έχει τη δυνατότητα να σκανάρει ένα άρθρο ειδήσεων και μέσα σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα, να παρουσιάσει πληροφορίες κι αναλύσεις που επαγγελματίες δημοσιογράφοι χρειάζονται ώρες. «Ξεκίνησα αυτή την ιδέα πριν ενάμιση χρόνο, με σκοπό να βοηθήσω ανθρώπους να αναγνωρίζουν αν αυτό που διαβάζουν είναι κάτι έγκυρο σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς να έχουν γνώση επαγγελματικής δημοσιογραφίας, αλλά και ταυτόχρονα ήθελα να βοηθήσω τους δημοσιογράφους να παραγάγουν χρήσιμα άρθρα. 18 μήνες αργότερα, στο σήμερα, η ομάδα μας έχει μεγαλώσει στα 4 μέλη, έχουμε λάβει μία πρώτη χρηματοδότηση και ταυτόχρονα έχουμε χτίσει κάποιες γέφυρες, κάποιες συνεργασίες, όπως με τη σχολή Δημοσιογραφίας του Χάρβαρντ αλλά και με εταιρείες της παγκόσμιας σκηνής», προσέθεσε ο κ. Τζέκας. Τέλος επισήμανε ότι θεωρεί ότι «κάθε κρίση κρύβει και μία ευκαιρία. Και αυτό μας έχει δείξει ότι σε καιρούς κρίσης έχουν βγει πολύ σημαντικές ευκαιρίες, ιδέες, πρωτοβουλίες που έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας, αλλά έχουν βοηθήσει και στην πράξη τη χώρα τους να εξελιχθεί αλλά και να επανορθώσει. Υπάρχουν ευκαιρίες, υπάρχουν κάποιοι που χάνονται μέσα στη μιζέρια και δεν το βλέπουν αυτό. Αλλά σιγά-σιγά θα πρέπει να δημιουργούμε θαρραλέους ανθρώπους, που θα τους βοηθήσουμε να αρπάξουν αυτές τις ευκαιρίες. Οι start-ups επιχειρήσεις πιστεύω, είναι αυτές που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ορθοποδήσει ξανά, η καινοτομία, οι φρέσκες ιδέες, οι άνθρωποι κι είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε σε χώρες όπως η Ελλάδα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Νικολόπουλος που διαθέτει την εταιρεία «Αρμακάδι». Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που έχει σαν βασικό προϊόν τις ελιές και το ελαιόλαδο. Ένα εγχείρημα με πολύ μικρό προϋπολογισμό και όπως αναφέρει, «οι λόγοι ήταν η έντονη οικονομική κρίση που βιώναμε, η προσπάθεια που θέλαμε να κάνουμε έτσι ώστε το προϊόν μας να το απευθύνουμε απευθείας στον τελικό καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες και η επιθυμία μας να διαθέσουμε το προϊόν μας. Φροντίσαμε να έχουμε ένα άριστο ποιοτικά προϊόν, μία καλαίσθητη συσκευασία».

«Ύστερα από μία μεγάλη ζημιά που πάθαμε ήρθαμε αντιμέτωποι με το δίλημμα να φύγουμε ή να μείνουμε στην Ελλάδα. Τελικά αποφασίσαμε να μείνουμε. Μείναμε γιατί δεν θέλαμε να ακυρώσουμε όσα είχαμε πετύχει τα τελευταία 8 χρόνια. Εντάξαμε κάποια καινοτόμα προϊόντα στην γαστρονομία. Μείναμε γιατί η Ελλάδα είναι πλούσια σε πρώτες ύλες. Μείναμε γιατί θέλαμε να είμαστε κοντά στην γη που καλλιεργούμε και να την αξιοποιήσουμε με πιο σύγχρονο τρόπο απ’ αυτόν που την παραλάβαμε από τις οικογένειές μας γιατί ανήκουμε εδώ και δεν είμαστε ξεκομμένοι από την κοινωνία» συμπληρώνει με τη σειρά της η Ιωάννα Μπαλαφούτη από την επιχείρηση «Πυλιακή Γη», που διαθέτει προϊόντα που σχετίζονται με τη γαστρονομία.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Λιάκος μας σύστησε τη ‘’Beetroot» μία εταιρεία branding που δημιουργήθηκε από τρεις ανθρώπους και σχεδιάζει εικόνες κι οπτική επικοινωνία για προϊόντα κι υπηρεσίες, είτε αυτά είναι μέσα στην χώρα και προσπαθούν να βγουν προς τα έξω, είτε είναι έξω και θέλουν να αναπτυχθούν εδώ. «Θέλαμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής, αλλά δεν μας ενδιέφερε να πάμε κάπου αλλού, θέλαμε στο μέρος που βρισκόμαστε να φτιάξουμε τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες – επομένως αυτό που κάνουμε είναι να εκμεταλλευόμαστε τη χώρα, και να μεταφέρουμε το γραφείο σε ένα παραθαλάσσιο μέρος τους μήνες του καλοκαιριού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάκος.

Για την εφεύρεσή του το PEACE (Portable Evasine Assistance) μίλησε και ο ‘Αγγελος Γκέτσης που βραβεύτηκε μάλιστα από την GOOGLE. Πρόκειται για μία συσκευή που χρησιμοποιεί υπερήχους για να εντοπίζουν εμπόδια στο περιβάλλον ενός ατόμου με σοβαρά προβλήματα όρασης και να τον προειδοποιούν για την ύπαρξή τους. «Το Brain Drain δεν πιστεύω ότι γίνεται με το που πάρεις το πτυχίο σου, αλλά είναι ένα συνονθύλευμα από χρόνια, του να μεγαλώνεις και να σου μαθαίνουν ότι αυτό μπορείς να κάνεις, αυτές είναι οι επιλογές σου και να το προσπαθήσεις θα αποτύχεις, μην το προσπαθήσεις λοιπόν απλώς ακολούθα το ίδιο μονοπάτι μαζί με τους υπολοίπους.

Για το επίτευγμά τους να κερδίσουν το 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Μαθηματικών το 2017 μίλησαν ο Γιώργος Κωτσόβολης κι ο Αντώνης Ζητρίδης που το 2017 κατέκτησαν το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο αντίστοιχα. «Προς το παρόν σκέφτομαι ότι θα φύγω και η πιο συνηθισμένη ερώτηση είναι γιατί θες να φύγεις; Δεν θέλουμε να φύγουμε. Δεν νομίζω ότι βλάπτω τη χώρα μου με το να φύγω. Δεν είναι θέμα προτίμησης. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος.

Τέλος ο γενικός γραμματέας Στρατηγικής κι Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, παρουσίασε το πρόγραμμα «Γέφυρες γνώσεις-γέφυρες συνεργασίας» που αποτελεί «μία πρωτοβουλία που πήρε το υπουργείο Οικονομίας κι Ανάπτυξης, η Γενική Γραμματεία επενδύσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης κι αυτό στο οποίο στοχεύει είναι όλοι αυτοί οι επιστήμονες που έχουν φύγει, να μπορέσουν να συνδεθούν με την ελληνική οικονομία».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024