Η «Αόρατη κλωστή» οδήγησε τον Ντέι-Λιούις για μία ακόμη φορά στις υποψηφιότητες των Οσκαρ (η έκτη του), όπου κατέχει το ρεκόρ του άνδρα ηθοποιού με τα περισσότερα βραβεία στην κατηγορία τού α’ ρόλου (3). Η παρουσία του στις υποψηφιότητες των Οσκαρ συμπίπτει με την εφετινή βρετανική καλλιτεχνική επέλαση στα διασημότερα κινηματογραφικά βραβεία του κόσμου. Εχεις την αίσθηση ότι εφέτος όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκεί• και όχι μόνον μπροστά από τις κάμερες.

Σύμφωνα με το Βήμα στην ίδια πεντάδα με τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, στην κατηγορία του Οσκαρ α’ ανδρικού ρόλου, βρίσκεται ο Γκάρι Ολντμαν που διεκδικεί το βραβείο για την «Πιο σκοτεινή ώρα», όπου υποδύθηκε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Μία μόνο φορά υποψήφιος στο παρελθόν, για τον ρόλο του κατασκόπου Τζορτζ Σμάιλι στο «Ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» (2011), ο Λονδρέζος Ολντμαν είναι το απόλυτο φαβορί σε αυτή την κατηγορία. Οσο για την ίδια την ταινία, στο σύνολό της μετρά έξι υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες και εκείνη των κοστουμιών. Την αναφέρω γιατί υποψήφια είναι η Bρετανίδα Ζακλίν Ντουράν, ήδη κάτοχος Οσκαρ για την «Αννα Καρένινα», η οποία εφέτος είναι υποψήφια εις διπλούν στην ίδια κατηγορία! Η δεύτερη εφετινή υποψηφιότητά της είναι για την «Πεντάμορφη και το τέρας» του Μπιλ Κόντον, μια αμερικανική παραγωγή που ωστόσο γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στα Σέπερτον Στούντιο του Λονδίνου.

Το αποτύπωμα της Μεγάλης Βρετανίας στην πεντάδα των γυναικών που διεκδικούν το Οσκαρ α’ ρόλου είναι εξίσου ισχυρό. Η Λονδρέζα Σάλι Χόκινς είναι η μόνη Βρετανίδα της ταινίας «Η μορφή του νερού» που γύρισε στην Αμερική ο Μεξικανός Γκιγέρμο Ντελ Τόρο και διεκδικεί το βραβείο (αριθμητικά μιλώντας, η παραμυθένιας ατμόσφαιρας ταινία του σκηνοθέτη του «Λαβύρινθου του Πάνα» βρίσκεται στην κορυφή των εφετινών υποψηφιοτήτων με 13). Η Χόκινς έχει υπάρξει υποψήφια β’ ρόλου για τη «Θλιμμένη Τζασμίν» του Γούντι Αλεν.

in.gr