Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άκαρπη η συνάντηση Ξανθού - ΠΟΕΔΗΝ

Άκαρπη η συνάντηση Ξανθού – ΠΟΕΔΗΝ

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση των μελών του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Οι εργαζόμενοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων, ενώ η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση των μελών του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Οι εργαζόμενοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων, ενώ η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ προγραμματίζει 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός.

«Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν στις 31/12/2018 θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 συνάδελφοι κινδυνεύουν με απόλυση πολύ πριν τη λήξη της σύμβασης τους» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ και ζητάει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση ΠΟΕΔΗΝ με Ξανθό

Εν των μεταξύ άκαρπη ήταν η συνάντηση των συνδικαλιστών της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, καθώς οι απαντήσεις που έλαβαν δεν τους ικανοποίησαν και γι’ αυτό αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, έθεσαν το θέμα της συνέχισης των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και της απρόσκοπτης πληρωμής στα δημόσια νοσοκομεία έως 31/12/2018. Ζήτησαν επίσης, ενημέρωση για ενδεχόμενες αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας που λαμβάνουν, αλλά και για την προετοιμασία του συστήματος Υγείας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της γρίπης και της ιλαράς και τα μέτρα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών.

Ο κ. Ξανθός απάντησε σε ότι αφορά τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων, ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διασφαλίζει με τις απαραίτητες ενέργειας την ομαλή και απρόσκοπτη πληρωμή των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων μέχρι την ολοκλήρωση τους στα τέλη του 2018».

Αναφορικά με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας των υγειονομικών, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα συσταθεί μια επιτροπή από τρία υπουργεία (Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών) που θα αξιολογήσει το καθεστώς που διέπει την ανθυγιεινή εργασία και τους εργαζόμενους που δικαιούνται επιδόματος, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εναρμόνισης με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. «Η αξιολόγηση αυτή», είπε ο κ. Ξανθός, «ουδεμία σχέση έχει με περικοπή κονδυλίων αλλά αφορά έναν συνολικό εξορθολογισμό του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος που θα διασφαλίσει περαιτέρω ότι όλοι όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες λαμβάνουν το επίδομα που δικαιούνται. Είναι αυτονόητο ότι το ΕΣΥ είναι ο κατεξοχήν χώρος που επικρατούν ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας, τόνισε ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις «εξαγγελίες» της, δεν κατήργησε το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 που προβλέπει ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται µε την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος µε την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31-12-2017».

Ο κ. Σιώρας πρόσθεσε ότι «αντί η κυβέρνηση να επεκτείνει τον θεσμό των βαρέων ανθυγιεινών στον κλάδο με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, ουσιαστικά τον υπονομεύει μετατρέποντάς τον σε «άδειο πουκάμισο» και για τους κλάδους που ισχύει».

Σε ότι αφορά στο θέμα που τέθηκε περί έξαρσης της γρίπης και της ιλαράς, ο υπουργός Υγείας ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι «τα διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά και ότι φέτος ο εμβολιασμός ήταν πολύ υψηλός με αποτέλεσμα να μειωθεί η επιδημική έξαρση της γρίπης και η ανάγκη νοσηλείας ασθενών σε ΜΕΘ».

Για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών σημείωσε, τέλος, ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες εμβολιασμού από το ΚΕΕΛΠΝΟ για το σύνολο του πληθυσμού και για τους υγειονομικούς, που πρέπει να τηρούνται από όλους για να υπάρχει μια αποτελεσματική «ασπίδα» προστασίας από την ιλαρά και τη γρίπη».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας,μοιράζοντας ψωμί και ελιές και υποστηρίζοντας ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης τους οδηγούν στα συσσίτια», ενώ πραγματοποιήθηκε παράλληλα τετράωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια.

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024