Τα ποσοστά επιβίωσης μετά από καρδιακό επεισόδιο βελτιώνονται διαρκώς όταν αυτό συμβαίνει σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον. Αλλά αν συμβεί νύχτα ή Σαββατοκύριακο τότε είναι πιθανότερο ο ασθενής να αποβιώσει, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Το καρδιακό επεισόδιο διαφέρει από το έμφραγμα, καθώς το τελευταίο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά σταματά λόγω κυκλοφορικού προβλήματος. Το καρδιακό επεισόδιο απ’ την άλλη συμβαίνει όταν δυσλειτουργεί η καρδιά και σταματά αιφνιδίως να πάλλεται.

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκαν στοιχεία της περιόδου 2000-2014 για περισσότερα από 151.000 άτομα που είχαν εκδηλώσει καρδιακό επεισόδιο και είχαν νοσηλευθεί στις ΗΠΑ.

Κατά το διάστημα αυτό, τα συνολικά ποσοστά επιβίωσης τουλάχιστον κατά τη φάση του εξιτηρίου από το νοσοκομείο αυξήθηκαν από 16% στο 25% για όσους είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας και σε πρωινό ωράριο εργασίας. Η επιβίωση βελτιώθηκε επίσης και για όσους είχαν υποστεί το επεισόδιο εκτός πρωινού ωραρίου εργασίας, από σχεδόν 12% στο 22%. Ωστόσο, ήταν 3,8% χαμηλότερο συγκριτικά με εκείνους που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

«Αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών και ημερών της εβδομάδας, τότε μπορούμε βελτιώσουμε και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς μεγάλο αριθμό ασθενών», σχολιάζει ο Δρ Ουτσένα Οφομα, από το Τμήμα Εντατικής Θεραπείας του Συστήματος Υγείας Geisinger της Πενσυλβάνια.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr