Φαντάσου τώρα πως βρίσκεσαι σε ένα ειδικά διαμορφωμένο εικαστικό περιβάλλον, όπου μέσα στον μαυρόασπρο κόσμο των σκιών, δεν ξεχωρίζεις τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό, τι σκιά και τι σώμα. Ξέρεις ότι κάποιοι χειρίζονται αυτές τις εικόνες, αλλά δε βλέπεις τους χειριστές. Φαντάσου πως οι ζωντανές λυρικές φωνές και τα ηχοτοπία είναι κλειδιά για να κατανοήσεις κάτι βαθύτερο για τον εαυτό σου και τον κόσμο.

«Το Σπήλαιο» σε σύλληψη/σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου διερευνά, μέσα από την φιλοσοφική διάσταση της τυφλότητας, πιθανές παραλληλίες με τον σημερινό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και των ψευδών ειδήσεων αντλώντας από την πλατωνική αλληγορία του Σπηλαίου.

Στην Αλληγορία του “Σπηλαίου” (514 π.Χ. – 520 π.Χ.) ο Πλάτων βάζει τον Σωκράτη να περιγράφει μια ομήγυρη ανθρώπων που ζουν αλυσοδεμένοι μέσα σε ένα σπήλαιο και βλέπουν μόνο σκιές πραγμάτων, ζώων και ανθρώπων που τις παίρνουν για αληθινές. Ποιός είναι λοιπόν ο αληθινός κόσμος;

Με τους στενούς συνεργάτες και μέλη της ODC Ensemble, τον εικαστικό Παντελή Μάκκα και τον μουσικοσυνθέτη Τηλέμαχο Μούσα –που υπογράφουν αντίστοιχα το εικαστικό περιβάλλον και τη μουσική σύνθεση–, και την δραματουργική συνεργασία των Στέλλα Ράπτη και Tanja Diers, η ομάδα προτείνει μια νέα όπερα που αντλεί από μια μεγάλη γκάμα επιρροών: μοτίβα παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, μπαρόκ μουσική, λουπαδόροι και θορυβικά τοπία συνυφαίνονται με τον απρόβλεπτο εικαστικό κόσμο των σκιών σε μια ποιητική εμπειρία. Μια νέα όπερα για 4 φωνές, σαντούρι, πιάνο και live electronics. Οι περφόρμερς, λυρικοί τραγουδιστές και χειριστές του θεάτρου σκιών στο κέντρο αυτού του έργου, μετέχουν με όλα τους τα εκφραστικά μέσα. Για το ΣΠΗΛΑΙΟ, ξένοι και Έλληνες δημιουργοί μοιράζονται τεχνικές και γνώσεις του θεάτρου σκιών και της νέας όπερας.

Με διακρίσεις στο εξωτερικό –πρόσφατα οι ΟDC βραβεύτηκαν για την παράσταση Revolt AthenΣ με το “First Prize Award BE Festival for the REP” στη Μεγάλη Βρετανία– αλλά και με σταθερή παρουσία στην Ελλάδα, η ομάδα συνεχίζει την έρευνά της στο σύγχρονο πολιτικό θέατρο.

Η παράσταση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή και συνεργασία φορέων του εξωτερικού, όπως των Teater Nordkraft, Aalborg (Δανία), REP Theatre, Birmingham (Μεγ. Βρετανία), New Media Department, Stanford University (ΗΠΑ) και Copenhagen Operafestival (Δανία).

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στο Θέατρο Τέχνης για δέκα παραστάσεις (31 Ιανουαρίου – 11 Φεβρουαρίου 2018). ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ θα εξελιχθεί μέσα από διεθνή residencies και συνεργασίες σε βάθος χρόνου ενώ έχουν ήδη κλειστεί παραστάσεις στο εξωτερικό.

Ταυτότητα / συντελεστές:
Concept/ Σκηνοθεσία/ Libretto: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Μουσική Σύνθεση: Τηλέμαχος Μούσας
Δραματουργική συνεργασία: Στέλλα Ράπτη, Tanja Diers
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Δρακοπούλου
Video installations/ Real-time video και video-art: Παντελής Μάκκας
Shadow puppet designers: Τάσος Κώνστας/ Παντελής Μάκκας
Κατασκευή φιγούρων θεάτρου σκιών: Τάσος Κώνστας
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου

Performers/Παίζουν οι: Σταύρος Γιαγκούλης, Αναστασία Κατσιναβάκη, Βιβή Πέτση, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη
Πιάνο, Μουσική Διδασκαλία: Αναστασία Κατσιναβάκη
Σαντούρι: Μαριλένα Χρυσοχοΐδη
Voice looper: Σταύρος Γιαγκούλης
Ηχοληψία: Σπύρος Δουκέρης
Φωτογράφοι: Karol Jarek, Ηλίας Μωραΐτης
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Νικόλ Βότση
Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Παραγωγή: ODC Ensemble

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ:
Πρεμιέρα και πρώτη παρουσίαση στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης: 31 Ιανουαρίου – 11 Φεβρουαρίου 2018
Δεύτερο residency: BE Festival for REP, Birmingham residency, Birmingham, Μεγάλη Βρετανία.
Τρίτο residency: Teater Nordkraft, Aalborg, Δανία.

Παραστάσεις:
31 Ιανουαρίου 2018 – 11 Φεβρουαρίου 2018 Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο, Αθήνα, Ελλάδα
4–6 Ιουλίου 2018 Φεστιβάλ BE, Birmingham, Μεγάλη Βρετανία.
Αύγουστος 2018 Ααlborg Theater, Δανία
Αύγουστος 2018 Copenhagen Operafestival, Δανία
The Gate Theatre, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
Operadagen Festival, Ολλανδία

Το πρόγραμμα της τουρνέ είναι υπό διαμόρφωση.

in.gr