Δεκάδες Αϊτινοί διαδήλωσαν την Πέμπτη μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στο Πορτ-ο-Πρενς, υπενθυμίζοντας την κρίσιμη συμβολή της χώρας τους στον αγώνα εναντίον της δουλείας, ιστορική κληρονομιά που υπογράμμισε επίσης η Γερουσία της χώρας της Καραϊβικής, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση από «χώρες απόπατους».

«Δείτε πώς αγωνιστήκαμε για να σηκωθεί η μαύρη φυλή, για να υπάρξει ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Κανένας δεν μπορεί να μας προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε αγανακτισμένος ο Κλερμόν Μπερτονί, μερικά μέτρα από την πρεσβεία των ΗΠΑ. «Αυτή εδώ δεν είναι σκ…τοχώρα, είναι μια χώρα που έχει γράψει παγκόσμια ιστορία. Δεν της αξίζει αυτό», πρόσθεσε ο διαδηλωτής.

«Εκφραση της άρνησης της ταπείνωσης»

Οταν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1804, έπειτα από νικηφόρο πόλεμο εναντίον του στρατού του Ναπολέοντα, η Αϊτή έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που κατήργησε τη σκλαβιά.

Επίσης την Πέμπτη, οι γερουσιαστές της Αϊτής ενέκριναν διακήρυξη στην οποία υπογραμμίζουν πως «η Γερουσία υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία της Αϊτής αποτελεί έκφραση της άρνησης της ταπείνωσης, αφότου οι ιδρυτές πατέρες της διεξήγαγαν επικό αγώνα εναντίον της δουλείας, της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού, για να δείξουν στους καταπιεσμένους λαούς όλου του κόσμου τον δρόμο προς την ελευθερία».

Μετά την επίσημη καταδίκη των δηλώσεων, που φέρεται να έκανε ο Τραμπ, από την κυβέρνηση της Αϊτής την περασμένη Παρασκευή, η Ανω Βουλή της χώρας κατήγγειλε με τη σειρά της τις «σκαιές, προσβλητικές, περιφρονητικές και ρατσιστικές» δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

Εν μέσω της πολεμικής για τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο αμερικανός πρόεδρος την περασμένη Πέμπτη, οι διαδηλωτές στο Πορτ-ο-Πρενς υπενθύμισαν την ανάμιξη της μεγάλης δύναμης της περιοχής στις υποθέσεις της χώρας τους.

Στρατιωτική κατοχή από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει στρατιωτική κατοχή στην Αϊτή από το 1915 ως το 1934. Το τελευταίο τάγμα των Πεζοναυτών αποχώρησε από το κράτος αυτό της Καραϊβικής μόνο αφού μετέφερε την εξουσία στις αϊτινές ένοπλες δυνάμεις, που συστάθηκαν κι εκπαιδεύτηκαν από τους αμερικανούς στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια της κατοχής.

«Πολλές φορές στο παρελθόν, υπήρξαμε θύματα των ιμπεριαλιστικών χωρών και ιδίως των ΗΠΑ», τόνισε ο δικηγόρος Μάριο Ζοζέφ, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης της Πέμπτης.

Για να συνεχίσει την καταγγελία των δηλώσεων, που φέρεται να έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για να επικρίνει τη – μηδαμινή κατ’ αυτήν – αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτές, η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να οργανώσει διαδηλώσεις τη Δευτέρα σε όλο το Πορτ-ο-Πρενς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr