Την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εκτιμούν αναλυτές χωρίς ακόμη να είναι κάτι δεδομένο. Λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου επανέρχονται στο προσκήνιο οι συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε νέα έκθεσή το Eurasia Group αναφέρει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες το ΔΝΤ θα προσχωρήσει επισήμως στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πριν από την ολοκλήρωσή του στις 20 Αυγούστου. Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, το βασικό της σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα μπει σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», με την πολιτική συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας μετά τη διάσωση, καθώς και την ελάφρυνση του χρέους, να είναι πιθανή τον Μάιο ή η το αργότερο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το δίλημμα: Χρέος ή έξοδος

Σε αυτή τη συγκυρία η στάση του ΔΝΤ θεωρείται κρίσιμη και αυτό διότι συνδέεται μεταξύ άλλων και με τα μέτρα που θα ληφθούν στο εσωτερικό της χώρας.  Από τη μια πλευρά το ΔΝΤ θα πιέζει για το χρέος και θα λειτουργεί ως εγγύηση για την επιστροφή στις αγορές αλλά από την άλλη θα έχει μεγαλύτερο λόγο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 ή το 2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του 2018 κάτι που θα εκτιμηθεί τον Μάιο.

Αν παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα τότε η κυβέρνηση θα έρθει τετ α τετ με τις σκληρές και επώδυνες απαιτήσεις του Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι ΔΝΤ διατηρεί αστερίσκους για το πως επιτεύχθηκε η φετινή δημοσιονομική υπεραπόδοση και εμμένει στη θέση του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% του Ευρωπαϊκού στόχου.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο χρονικό διάστημα το ΔΝΤ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Ελλάδα.

Εν αναμονή της αναβάθμισης από τον οίκο S&P

Την αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s αναμένει σήμερα Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ταυτόχρονα ετοιμάζεται και για την έκδοση 7ετούς ομολόγου για την άντληση ποσού 3 δισ. ευρώ.

Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι ο διεθνής οίκος θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το Β- στο Β. Η αγορά αναμένει την αναβάθμιση με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν υποχωρήσει αρκετά από τις αρχές Δεκεμβρίου που το Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση.

Α.Π.

Διαβάστε επίσης:


    in.gr