Η μεσογειακή διατροφή μειώνεο τον κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη, ενώ λειτουργεί προστατευτικά και για όσους άνδρες ήδη νοσούν, σύμφωνα με ισπανική μελέτη. Παράλληλα αμερικανική έρευνα δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά φαίνεται να τροφοδοτεί τον καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Urology, ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Μπεατρίζ Πέρεθ-Γκόμεθ του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Σαλούδ Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 733 ασθενείς με κλινικά διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη και τα συνέκριναν με αυτά 1.299 υγιών ανδρών, κατά μέσο όρο 66 ετών.

Οι άνδρες που ακολουθούσαν πιστά το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής είχαν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη. Μάλιστα, η μεσογειακή διατροφή που βρίθει φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, ελαιολάδου και ψαριών, υπερτερούσε της δυτικού τύπου διατροφής που έχει πολλά επεξεργασμένα προϊόντα, γλυκίσματα, λιπαρά, σνακς και πλήρη γαλακτοκομικά, αλλά της λεγόμενης «υγιεινής» δίαιτας που χαρακτηρίζεται από light προϊόντα.

Στην δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Πιερ Παολο Παντολφι, διευθυντή του Κέντρου Καρκίνου και του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανακάλυψαν ότι όταν οι καρκίνοι του προστάτη χάνουν το γονίδιο PML, μετατρέπονται σε μικροσκοπικά «εργοστάσια» λίπους. Και αυτό με τη σειρά του βοηθά τις μεταστάσεις σε άλλα όργανα, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση του ασθενή.

Ωστόσο, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να δώσει μεταστάσεις ακόμα και όταν δεν έχει χαθεί το γονίδιο PML. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να τροφοδοτείται από τα διατροφικά λιπαρά, γι’ αυτό και η παχυσαρκία θεωρείται ότι πυροδοτεί την εξάπλωση των καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές, μετά από μελέτες σε πειραματόζωα, παρατήρησαν ότι η δραστική ουσία  φατοστατίνη, που μπλοκάρει την παραγωγή του λίπους στο σώμα, έκανε τους μεταστατικούς καρκίνους να υποχωρήσουν και απέτρεψε την εξάπλωσή τους.  

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη για να δουν αν η φατοστατίνημπορεί όντως να αναχαιτίσει τις μεταστάσεις.

Στο μεταξύ ο Δρ Παντολφι, συμβουλεύει τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη να περιορίσουν την κατανάλωση λιπαρών ώστε να μην διευκολύνεται η εξέλιξη της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ