Στην αποφασιστική, τελική, φάση τους βρίσκονται σήμερα, 109 ημέρες μετά τις εκλογές, οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων, της Χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν αργά τη νύχτα ή το αργότερο νωρίς το πρωίτης Παρασκευής, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση «μεγάλου» συνασπισμού και την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος.

Το SPD εισηγείται την επιβάρυνση των «πλουσίων», οι οποίοι σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 45%, προκειμένου να δοθούν απαλλαγές στα μεσαία εισοδήματα, πολιτική με την οποία διαφωνεί κυρίως η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Με το βλέμμα στους Σοσιαλδημοκράτες

Μετά την ολοκλήρωση της διερευνητικής φάσης, τα βλέμματα θα στραφούν κυρίως στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν υπάρχει έδαφος προκειμένου να επιχειρηθεί ο «μεγάλος» συνασπισμός. Αύριο συγκαλούνται τα ηγετικά όργανα των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του CDU και του SPD.

Στις 9:00 θα συνεδριάσει το προεδρείο του CDU, στις 10:00 θα ενημερωθεί η ομοσπονδιακή ηγετική ομάδα και στις 13:00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στο SPD, η συνεδρίαση του Προεδρείου θα πραγματοποιηθεί στις 9:30, ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις του κεντρικού συμβουλίου στις 11:00 και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 13:00.

H CSU θα αναλύσει το αποτέλεσμα των διερευνητικών την Δευτέρα το πρωί, στο Μόναχο. Η Χριστιανική Ένωση θα λάβει την απόφαση για τη συνέχεια ή μη της προσπάθειας συγκρότησης «μεγάλου» συνασπισμού σε επίπεδο ηγεσίας, ενώ το SPD έχει προγραμματίσει έκτακτο συνέδριο για αυτόν τον σκοπό στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη.

Μέχρι τότε, ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία, να συμφωνήσουν μαζί του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr