Για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, είτε είναι φρέσκο, είτε είναι κατεψυγμένο το έμβρυο, το ποσοστό επιτυχίας είναι ίδιο, σύμφωνα νεότερα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Επιστημονική ομάδα του κινεζικού Πανεπιστημίου Σαντόνγκ, με επικεφαλής τον Δρ Ζι-Γιανγκ Τσεν, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 2.157 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε έναν πρώτο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης και το ποσοστό επιτυχών γεννήσεων ήταν 48,7% με τα κατεψυγμένα έμβρυα και 50,2% με τα φρέσκα.

Οι γιατροί είχαν στις περισσότερες περιπτώσεις εμφυτεύσει δύο έμβρυα.

Σε μια άλλη μελέτη, που έγινε στο Βιετναμ σε δείγμα 782 γυναικών, που είχαν κάνει ένα ή δύο κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, επίσης με εμφυτεύσεις δύο εμβρύων κατά μέσο όρο, το ποσοστό επιτυχών γεννήσεων ήταν 33,8% με τα κατεψυγμένα έμβρυα και 31,5% με τα φρέσκα.

Οι παρατηρούμενες διαφορές και στις δύο μελέτες ανάμεσα στα φρέσκα και στα κατεψυγμένα έμβρυα θεωρούνται πολύ μικρές και άνευ σημασίας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Εξάλλου, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν εμφανίσθηκε αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών για το νεογνό, αν και με τα κατεψυγμένα έμβρυα παρατηρείται μικρότερος κίνδυνος ωοθηκικού οιδήματος.

Η επικεφαλής της βιετναμέζικης μελέτης δρ Λαν Βουόνγκ του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Φαρμακευτικής της πόλης Χο Τσι Μινχ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, χαρακτήρισε τα ευρήματα «καλά νέα για τις γυναίκες που καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση».

Να σημειωθεί ότι προηγούμενη κινεζική μελέτη, είχε συμπεράνει ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση με κατεψυγμένα έμβρυα είναι καλύτερη για τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και είχε δημιουργηθεί σε πολλούς ανθρώπους η εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι καλύτερα για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως.

Όμως, οι δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα φρέσκα και στα κατεψυγμένα έμβρυα για τις γυναίκες χωρίς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι Βιετναμέζοι ειδικοί παρατήρησαν επίσης ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα προγεστερόνης είναι καλύτερα να επιλέγουν κατεψυγμένο έμβρυο.

Ο Δρ Χρήστος Κουτηφάρης, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, σχολιάζει ότι «όπως δείχνουν πλέον οι δύο αυτές μεγάλες νέες έρευνες, από άποψη γεννήσεων ζωντανών νεογνών, που είναι και το ζητούμενο, δεν υπάρχει διαφορά. Συνεπώς το να ακολουθούμε τον κανόνα ότι σε όλες οι γυναίκες πρέπει να καταψύχουμε τα έμβρυα, δεν είναι πιθανότατα σωστό».

Η Δρ Βουόνγκ προσθέτει ότι «μετά την πρώτη μεταφορά και εμφύτευση ενός φρέσκου εμβρύου, θα είναι δυνατό να καταψύχονται τα υπόλοιπα έμβρυα και να μεταφέρονται ένα-ένα, αν είναι αναγκαίο, χωρίς να μειώνεται με αυτό τον τρόπο η πιθανότητα κύησης».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ